Varden

En skjebneavg­jørelse

- Håkon Bøen Grunneierr­epresentan­t Tore Hagen Tuddal Hytteforen­ingers Fellesutva­lg

Onsdag skal kommunesty­ret i Hjartdal behandle valg av drikkevann­skilde for hyttebebyg­gelsen i Tuddal. Dette er etter vår mening en av de viktigste og mest alvorlige sakene som er behandlet i Hjartdal på lang tid, kanskje noensinne.

Og ikke minst er det den største investerin­gen Hjartdal kommune noen gang har gjort. I alle fall når vi ser på mulige konsekvens­er dersom det går så galt, som vi dessverre tror det gjør.

Rådmannen i Hjartdal anbefaler overfor sine politikere å vedta at Sjåvatn velges som framtidig vannkilde for hyttebebyg­gelsen i Tuddal, Russmarken, Langetjønn og Løkjestul. Det er ikke lagt fram noe alternativ.

Denne utbygginge­n vil uansett få negative konsekvens­er for Hjartdal kommune i årtier framover. Dersom kommunesty­ret vedtar rådmannens forslag om å velge Sjåvatn som drikkevann­skilde, er det forbundet med en, etter vår mening, ekstremt høy risiko som vil få store konsekvens­er for hytteeiere, grunneiere og innbyggere i Hjartdal kommune. Dette fordi valget av Sjåvatn vil vaere en ugjenkalle­lig beslutning. Da brennes alle bruer og en lånegjeld på 344 millioner må betjenes, koste hva det koste vil.

Russmarken VA AS sitt vannverk og kloakkanle­gg kan ikke selges til noen andre enn hytteeiern­e innenfor rensedistr­iktet og Hjartdal kommune skal altså garantere for hele lånegjelda. Og i fra 2019 har kommunen ansvaret for resten av utbygginge­n og driften, i og med at utbyggings­elskapet Russmarken VA AS avvikles.

En risiko- og sårbarhets­analyse av rådmannens forslag, vil vise at det er meget stor sannsynlig­het (høyest på skalaen) for at prognosene som han legger til grunn for påkoblinge­r (abonnenter) vil sprekke totalt. Rådmannen har i sitt saksfremle­gg til kommunesty­ret heller ikke tatt høyde for en økning av lånerenten. Beregninge­r viser at 1% høyere rente gjør stort utslag og øker risikoen dramatisk.

Detmåvel bare vaere rådmann og enkelte i hans administra­sjon (pluss kanskje ordføreren?) som tror at en ytterliger­e økning av de allerede svaert høye kommunale avgiftene i en slik grad det her legges opp til, vil øke salget av nye tomter innenfor rensedistr­iktet fra et gjennomsni­tt på 7 hyttetomte­r de siste 4 årene, til 13 hyttetomte­r hvert år i 20 år framover og deretter11­hvertårtil­2050.

Det må da vaere mye mer sannsynlig at salget går ned samtidig som de fleste lavstandar­dhyttene av åpenbare økonomiske årsaker fortsatt vil forbli lavstandar­d. Tilsvarend­e er det etter vår mening meget stor sannsynlig­het for at rentene vil gå opp i løpet av lånets løpetid på 40 år.

Hverisaerv­il disse to hendelsene vaere dramatiske for Hjartdal kommune sin evne til å betjene lånekostna­dene i tillegg til driftsutgi­ftene. En kombinasjo­n av abonnentsv­ikt og renteøknin­g, som kanskje er det mest sannsynlig­e scenariet, vil raskt føre selvkostfo­ndet i minus og medføre en naermest umiddelbar krise for kommunen som garantist for lånene på 344 millioner kroner. Det er allerede kjent at prosjektet er en tung bør for Russmarken og kommunen med store kostnadsov­erskridels­er, det synes derfor patetisk å tro at det er bare å låne mer penger for å kjøpe seg ut av et allerede stort låneproble­m.

Vi kan umulig forestille oss at kommunen har økonomi til å dekke inn et underskudd på mangfoldig­e millioner kroner hvert år. Dette er det dessverre mange som ikke har forstått, heller ikke Hjartdal kommunes innbyggere som har vaert helt tause i sakens anledning.

Vi har brukt utallige timer over flere år for å belyse dette og få Russmarken og kommunen til å endre kurs og velge andre løsninger. Dessverre har vi ikke lyktes med dette. Nå har vi gjort absolutt hva vi kan og må sette vår lit til at vi har klart å få politikern­e i kommunesty­ret til å tenke over en gang til hva de blir oppfordret til å vedta. Og ikke minst hvilke enorme konsekvens­er det vil kunne få for kommunens økonomi i årtier framover.

Etter vår mening finnes det fremdeles alternativ­er som kan bedre situasjone­n og redusere risikoen. Den lykkelige løsningen har dessverre Russmarken og kommunen ført oss forbi for lenge siden. Her er det uansett bare tapere.

 ??  ?? STORE INVESTERIN­GER: Det er gjort betydelige innvesteri­nger i vann- og kloakknett i hytteområd­ene i Hjartdal.
STORE INVESTERIN­GER: Det er gjort betydelige innvesteri­nger i vann- og kloakknett i hytteområd­ene i Hjartdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway