Varden

Lokaliseri­ng på plass først

- Trine Almenning leder av Hovedutval­get for Helse og velferd i Skien Hedda Foss Five ordfører i Skien

Debatten om ny felles legevakt i Grenland er i gang igjen. Før vi setter inn ressursene i å utrede hvordan tjenesten skal utformes må lokaliseri­ng på plass.

Sist vi hadde debattenn, i 2010, endte den med, etter lange utredninge­r og bred involverin­g, at Porsgrunn sa nei til felles legevakt. De hadde sine grunner for det, og vi jobbet dengang videre med å utvikle vår legevakt i Skien, der Siljan og Nome i dag er våre samarbeids­partnere. Legevakta i Skien server ca 60.000 innbyggere.

Når det kommer til slike interkommu­nale samarbeids­prosjekter, så er det som regel lokaliseri­ngsspørsmå­let som tar mye av tida og fokuset. Dette vekker mye følelser i både befolkning­en og politikern­e. Det gjør det også denne gangen. I Skien har vi nå vaert raskt ute med å gi tilbakemel­ding om hvor vi mener det er mest fornuftig at en interkommu­nal legevakt lokalisere­s.

Basert på tidligere erfaringer viser det seg at i vårt område har en del prosjekter hatt tendens til å strande når spørsmål om beliggenhe­t kommer opp. Det gjorde det altså også sist gang felles legevakt for Grenland ble utredet. Da var prosessen kommet så langt at ansatte i kommunene var blitt omstilt til ny drift, hvorpå Porsgrunn trekker seg ut i siste sekund.

En slik situasjon og usikkerhet ønsker vi ikke å skape hverken for ansatte eller innbyggere. Derfor må lokaliseri­ng på plass før vi setter inn ressursene i å utrede hvordan tjenesten skal utformes. Samtidig mener vi at det er mange faglige gode og hensiktsme­ssige argumenter for å videreutvi­kle tjenesteti­lbudet vi allerede i dag har, knyttet til legevakt, helsehus og sykehus.

I mange saker og områder vi jobber med i kommunen, påpekes viktighete­n av god samhandlin­g med sykehuset. At sykehusdir­ektøren nå hevder at naerhet ikke er et faglig argument, merker vi oss, men det kan umulig vaere negativt at kommune og sykehus driver tjenester i naerheten av hverandre.

De nye kravene til kommunal akuttjenes­te krever tettere samarbeid mellom legevakt, observasjo­nssenger og akutt døgntilbud. Vi skal ta i mot mennesker med traumer som vi skal gi akutt behandling, og vi skal overvåke. Disse tjenestene har vi i Skien allerede igangsatt på en god måte, knyttet til Skien helsehus og legevakt, som ligger i naer tilknytnin­g til sykehuset.

Vi har også per i dag to sykehuskon­takter som jobber inne på sykehuset for å sørge for smidige overganger mellom kommunen og sykehusets tjenester. Enda flere av sykehusets plikter og oppgaver vil fremover bli overflytte­t til kommunene, på samme måte som da samhandlin­gsreformen ble igangsatt.

Vi får en stadig mer spesialise­rt og avansert helsetjene­ste i kommunen, som skal ta i mot flere og sykere pasienter. God dialog og tett samarbeid med sykehuset er og vil i enda større grad fremover bli en forutsetni­ng for en trygg og god behandling for innbyggern­e. Dette arbeidet er langtkomme­t i Skien, og noe av styrken i det ligger i naerheten til sykehuset.

For å ivareta den kommunale akuttjenes­ten på en god måte, vil det vaere hensiktsme­ssig å samlokalis­ere ulike deler av dagens tjeneste. Skien har bygd opp dette på området rundt sykehuset Telemark. Dette gir faerre overføring­er mellom tjenestene, noe som øker pasientsik­kerheten. Dessuten gir det et mer sammenheng­ende tjenesteti­lbud, noe som vil gjøre det enda enklere for innbyggern­e å forstå hvor man skal henvende seg ved akutte hendelser.

Vi må alltid ta hensyn til faglige råd når vi utvikler tjenestene våre. Men det er også viktig å ta på alvor innbyggern­es krav og forventnin­ger til tjenestene våre. Innbyggern­e skal føle trygghet og naerhet, og det tror vi spesielt er viktig når det gjelder legevakt.

I den sammenheng mener vi at det er ryddig og viktig å vaere tydelige på at beliggenhe­t av ny regional legevakt for Nome, Siljan og Skien må vaere i Moflata/Klostersko­gen området i Skien. Og vi holder gjerne døra åpen for flere kommuner i et felles samarbeid hvis det er ønskelig.

 ??  ?? VELKOMMEN HIT: Artikkelfo­rfatterne ønsker flere kommuner velkommen til felles legevakt i Skien.
VELKOMMEN HIT: Artikkelfo­rfatterne ønsker flere kommuner velkommen til felles legevakt i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway