Varden

Takk for dørene folkehøgsk­olen åpnet

- Lisa Lähdesmäki Fosse Finnmarkin­g med hjertet i Seljord og Nepal

Som 19-åring i 2014 bestemte jeg meg for å reise til Seljord for å tilbringe et år på folekhøgsk­ulen der. En lang reise fra Honningsvå­g i Nordkapp Komunne, så langt nord du kan komme.

Tre år senere, onsdag 18.oktober 2017, sitter jeg sammen med en 14 år gammel jente og hjelper henne med engelsklek­ser. På et barnehjem for utsatte jenter, i en liten landsby, 3 timer fra Kathmandu, i Nepal.

Ienliten stund må jeg se tilbake, og igjen erkjenne takknemlig­heten for de dørene Seljord folkehøgsk­ule åpnet for meg. Det var gode venner, kunnskap, opplevelse­r og erfaringer.Det var også et møte med et nytt og fremmed land på andre siden av verden som viste seg å sette store spor i hjertet.

Her sitter jeg under mitt tredje besøk, som varer i fire måneder, og tenker tilbake på det store, lille valget om hvilken folkehøgsk­ule som kunne vaere den rette. Ser jeg på vennene jeg fikk, var valget allerede rett. Ser jeg på hvordan et besøk i et land, som var så annerledes enn Norge, forandret så mye, blir det vanskelig å beskrive hvor rett det faktisk var.

Et nettverk, en familie, i Nepal beriker livet mitt for hver dag som går, og jeg fyller hjertet med alle store og små opplevelse­r som jeg vil dele med alle jeg kjenner hjemme i nord. Det er ikke BARE et fattig land med søppel, forurensin­g og elendighet, slik det blir framstilt for oss av media. Det er så uendelig rikt på en medmennesk­elighet og nestekjaer­lighet som jeg iblant (ofte...) kan lure på hvor blir av i Norge der den materialis­tiske lykken står øverst.

Det folkehøgsk­ulen i Seljord ga meg var ikke en bok eller en artikkel om «forskjelle­r i verden» eller «rike og fattige land», skrevet av en sosialantr­opolog som har funnet «svarene», og som blir kompendium på alle universite­t. De ga meg ikke et seminar der et «fattig land», som for eksempel Nepal, ble gjort rede for. Nei. De ga oss alle hele opplevelse­n - levende og ekte.

All verdens litteratur kunne aldri ha vaert nok. Det måtte sees. Og ikke minst - det måtte føles. Det er da det skjer. Det skjedde. Og her sitter jeg, med en 14-år gammel jente ved min høyre side. Hennes fortid kan ikke skimtes bak smilet og de brune øynene. Hun leser en tekst om fuglen som synger oppe i et tre. «I treet eller på treet, sister?».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway