Varden

Lite lystig budsjett

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Fylkeskomm­unen går trangere tider i møte, er det klare signalet i budsjettfo­rslaget til fylkesrådm­ann Evy-Anni Evensen. Mye av bakgrunnen kan forklares med tre ord: For liten vekst. Evensen viser til prognoser fra Statistisk sentralbyr­å, som viser at dette fylket vil vokse med kun 3200 personer fra 2018 til 2021. Dette er lavere vekst enn landet for øvrig, og dermed er konklusjon­en enkel: «Dette betyr at Telemark vil få en lavere andel av inntektene fra staten,» påpeker Evensen i sitt framlegg. Helt konkret ser hun for seg at driftsinnt­ekter og -utgifter vil vaere tilnaermet like i 2018 og 2021. Ettersom det meste – naermest av seg selv – blir dyrere år for år gjennom lønnsog prisvekst, vil betydelige reduksjone­r vaere nødvendige.

Et konkret eksempel på hvor krevende dette er, er på fylkeskomm­unens største sektor, videregåen­de opplaering. Telemark har en nedgang i antall 16-18-åringer, og dermed minker overføring­ene fra staten. Og en halvfull skoleklass­e koster omtrent det samme som en full.

Evensen foreslår blant annet – og med bakgrunn i realnedgan­g i inntektene – å bremse investerin­gene kraftig. Det synes dessverre å vaere en riktig vurdering. Alle områder i fylkeskomm­unen får også reduserte driftsramm­er i årene som kommer. Dog med et lite, men symbolsk viktig unntak: Det skal fortsatt brukes like mye – og mer – på politisk styring. Det er krevende å forstå at alle må kutte, bortsett fra politikern­e.

Fylkesrådm­annens forslag til budsjett for neste år og de tre påfølgende årene er en noe ubehagelig virkelighe­tsorienter­ing. Men den må man forholde seg til – og påvirke.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway