Varden

Verdens første fødselsreg­ister fyller 50 år

Tre millioner nordmenn er blitt registrert i det norske fødselsreg­isteret siden det åpnet. Nedgangen i krybbedød er en av de største milepaelen­e.

- OSLO Anne Marjatta Gøystdal, NTB

Ved årsskiftet til 1967 var verdens første nasjonale medisinske fødselsreg­ister på plass i Norge.

Bakgrunnen for opprettels­en var Thalidomid-skandalen som rystet verden noen år tidligere. Tusenvis av barn – også noen i Norge – ble født med alvorlige misdannels­er etter at gravide hadde tatt den kvalmestil­lende medisinen, og helsemyndi­ghetene ønsket bedre oversikt.

Registeret har hatt stor betydning, påpeker Marta Ebbing, fagdirektø­r for helseregis­tre i Folkehelse­institutte­t.

– I registeret fins det data om risikofakt­orer, svangerska­p, fødsler og om hvordan det går med mor og barn. Dette gir grunnlag for å oppdage faresignal­er og utviklings­trekk som har hatt betydning for svanger- skaps- og fødselsoms­orgen, sier hun.

Jubileet markeres i Bergen i dag under det årlige statistikk­møtet, der også årets rapport legges fram.

Over 900 dødfødsler i året

Med et tilbakebli­kk på fødselsreg­isterets betydning, trekker Ebbing fram dødfødsler og krybbedød som nøkkelsake­r. Det året fødselsreg­isteret ble opprettet, var 919 barn dødfødt. Det vil si at det endte slik i over 13 av tusen fødsler. I dag er andelen 3,5.

– Ikke alle dødfødsler kan forebygges, og det spørs om det er mulig å redusere dødfødtrat­en saerlig mer nå. Likevel er det viktig å legge vekt på forebyggin­g, saerskilt ved oppfølging av kvinner med høy risiko, sier Ebbing til NTB.

«Denne siden opp»

Ved hjelp av data fra fødselsreg­isteret og Dødsårsaks­registeret, ble det dokumenter­t at det pågikk en krybbedøde­pidemi på 1970- og -80-tallet.

– Det var mange teorier om årsaken. Men ved hjelp av registrene kunne man gå inn i pasientjou­rnal og se på ulike forhold, og etter hvert fant man fram til dette med mageleie, sier Ebbing.

Helseperso­nell begynte å råde foreldre til å legge barnet på ryggen, og bodyer ble delt ut med teksten «Denne siden opp». Snart kunne man se en dramatisk nedgang i krybbedød.

– Før døde nesten 150 barn i året. I dag er krybbedød et helt minimalt problem, fortsetter Ebbing.

Tsjernobyl og svineinflu­ensa

Strålingen etter Tsjernobyl­ulykken og svineinflu­ensaen som gikk verden rundt, er eksempler på hendelser som skapte uro blant gravide. Da var registeret utgangspun­kt for kunnskapsb­asert informasjo­n.

Bekymringe­ne om at Tsjernobyl-ulykken ville føre til økt forekomst av misdannels­er på barn her i landet, kunne feies til side. Og forskere kunne påvise at gravide som hadde latt seg vaksinere mot svineinflu­ensa, ikke hadde økt risiko for dødfødsel. Det var snarere motsatt.

Fra hullkort til heldigital­t

De første 40 årene var innmelding­ene i registeret papirbaser­t, og medarbeide­rne la inn data manuelt i basen. I dag er registeret nesten heldigital­isert.

Tilfanget av data er blitt mye større, og prosessen går langt raskere. Ebbing mener likevel at registeret må sette seg som mål å bli enda kjappere.

– Vi ønsker bedre overvåking når det skjer alvorlige ting under fødsler. Bedre beredskap. Men vi har nettopp moderniser­t det interne systemet, så jeg er optimistis­k, sier hun.

Snus og legemidler

Selv om registeret inneholder mye, ønsker hun seg flere data. Gravides bruk av legemidler – på og uten resept – er et område som mangler. Snusbruk er et annet.

– I 1999, da forskrift om at man kan spørre mor om røykevaner kom, falt det ikke noen inn at snus var en problemsti­lling. Det burde stått tobakksbru­k. Da kunne man kartlagt snus, e- sigaretter, røykeavven­ning s plaster– you n a mei t, sier hun.

Fødselsreg­isteret jobber også med å kartlegge fødsler der mor er født i et annet land, en utvikling som har økt kraftig.

Dessuten har registeret det siste året bedt om ekstra detaljerte data om fødsler som skjer ved keisersnit­t. Målet er å få vite mer om praksis rundt keisersnit­t her i landet.

 ?? FOTO: FRANK MAY/NTB SCANPIX ?? REGISTER SOM REDDER LIV: Medisinsk fødselsreg­ister ble etablert for at helsemyndi­ghetene skal kunne fange opp og forebygge risikoer mot fosteret. Systematis­k overvåking av gravide, fødende og nyfødte har ført til store fremskritt, som at dødfødsler og krybbedød er kraftig redusert.
FOTO: FRANK MAY/NTB SCANPIX REGISTER SOM REDDER LIV: Medisinsk fødselsreg­ister ble etablert for at helsemyndi­ghetene skal kunne fange opp og forebygge risikoer mot fosteret. Systematis­k overvåking av gravide, fødende og nyfødte har ført til store fremskritt, som at dødfødsler og krybbedød er kraftig redusert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway