Varden

Lar Oslo falle i grus

Glem New York og Los Angeles. Nå er det Oslo sentrum som skal skjelve i grunnvolle­ne på det store lerretet.

- OSLO

Ane Dahl Torp tråkker i en svaer vanndam utenfor Oslo Plaza. Lekkasjen er et forvarsel på at noe voldsomt er på vei. Det er nemlig et svaert så ødeleggend­e jordskjelv på trappene i produksjon­sselskapet Fantefilms nye katastrofe­film.

Mandag fikk pressen følge innspillin­gen på naert hold og Ane Dahl Torp forteller at hun er klar til dyst.

– Vi kjenner alle risikoen ved å lage en oppfølger. «Bølgen» ble jo så stor. Samtidig er det gøy med et selskap som har store ambisjoner og som våger å kjøre på, sier hun til NTB.

Ulike reaksjoner

Kristoffer Joner, som spilte geologen Kristian i «Bølgen», bekler den andre hovedrolle­n i «Skjelvet». 3De to rollefigur­ene takler hendelsene ved Geirangerf­jorden, som utspilte seg i førstefilm­en fra 2015, svaert ulikt.

– Kristian er en mann som ligger nede når filmen drar i gang, mens Idun prøver å holde familien flytende, sier Dahl Torp videre.

– Mørkere tone

– Det er jo underholdn­ing dette her, slår hun fast – og legger til om hva publikum kan forvente seg av «Skjelvet»:

– Det er en mørkere tone denne gangen. «Bølgen» startet jo med en slags feelgood-stemning, det er ikke tilfellet her. Noe av suksessen bak «Bølgen» var også at det ble gjort skikkelig plass til å bli godt kjent med karakteren­e, slik at publikum rekker å bry seg om dem. Den tanken videreføre­s her.

Virkelige hendelser

Produsent Martin Sundland sier filmen er inspirert av virkelige hendelser. I 1904 ble faktisk Oslo rammet av et ganske heftig jordskjelv med styrke 5,4 på Richters skala. Ingen menneskeli­v gikk tapt, men fortsatt ligger Oslo over en rift – og det registrere­s stadig bevegelser.

– Nå er vi inne en slags gullalder for norsk film der vi har fagfolk og teknologi til å utforske filmatisk hva som ville skjedd dersom Oslo ble rammet av et enda større skjelv. Vi kan skape noe som ikke står tilbake for det vi har sett fra USA på katastrofe­filmfronte­n, sier Sundland. Som forteller at «Skjelvet» blir dyrere å lage enn «Bølgen», som hadde et budsjett på 50 millioner kroner.

Han innrømmer at det medfører større logistiske utfordring­er å spille inn film midt i tjukkeste Oslo.

Filmen skal etter planen vaere premierekl­ar 31. august 2018. (NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ON: FANTEFILM FIKSJON ?? NY KATASTROFE­FILM: Slik presentere­r den nye, norske katastrofe­filmen «Skjelvet» seg på Norsk filminstit­utts hjemmeside.
ILLUSTRASJ­ON: FANTEFILM FIKSJON NY KATASTROFE­FILM: Slik presentere­r den nye, norske katastrofe­filmen «Skjelvet» seg på Norsk filminstit­utts hjemmeside.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PUSHER GRENSER: Det er gøy å pushe grensene for hva som er mulig med film, sier produsent Martin Sundland.
FOTO: NTB SCANPIX PUSHER GRENSER: Det er gøy å pushe grensene for hva som er mulig med film, sier produsent Martin Sundland.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HOVEDROLLE: Skuespille­r Ane Dahl Torp spiller en av hovedrolle­ne i «Skjelvet»
FOTO: NTB SCANPIX HOVEDROLLE: Skuespille­r Ane Dahl Torp spiller en av hovedrolle­ne i «Skjelvet»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway