Varden

NOAH, Gjelsten og demokratie­t

- Jan Erik Parr

Gjelsten kolliderer med lover og regler. Det er merkelig å se at forretning­smannen som leder selskapet NOAH, Bjørn Rune Gjelsten, forsetter å gå inn for deponi i Brevik.

Staten mangler lovhjemmel til å fortsette dette arbeidet, Porsgrunn kommune har sagt nei. Sorry Gjelsten, Norge er et demokrati, og loven skal følges.

Det er i lørdagens utgave av PD at NOAH og Gjelstens syn kommer fram. Han forteller blant annet: «Vi jobber nå med å lage adresselis­te til de som skal motta planprogra­mmet», og at NOAH skal etablere sin egen forsknings­avdeling i Herøya industripa­rk.

Men det hjelper ikke. Som vi har uttrykt i flere år nå: Vi skal ikke ha deponi i Brevik i det hele tatt. Porsgrunn kommune har sagt nei, og seks andre kommuner støtter dette klare «nei til deponi». Det er en rekke grunner til dette. Vi tar med tre viktige her:

Et deponi med enorme mengder farlig avfall vil utgjøre en stor risiko for innbyggern­e ved for eksempel dannelse av eksplosiv gass (slikt gjøres ikke andre steder i verden). Giftlekkas­je fra gruvene kan spres i fjorden og nedover langs kysten. NOAHs tekniske sjef forteller til NRK den 15. september at det vil lekke fra deponiet. Og det vil ligge alt for naer befolkning­en i Brevik.

Annen naering i gruvene kan gi langt større inntekter og flere arbeidspla­sser, i lang tid ut over de 25 årene Gjelsten vil drive deponering. Grenland, Telemarks og Vestfolds omdømme vil igjen svekkes og kanskje blir helt ødelagt.

ESA i Brussel har påpekt at Norge ikke har en fullverdig nasjonal avfallspla­n, den må Stortinget sikre først. Og vi understrek­er igjen: Staten har ikke hjemmel til å starte opp eget planprogra­m - når det ikke er lovhjemmel til dette.

Vi skjønner at en strategisk forretning­smann som Gjelsten ønsker å slå kloa i 30 milliarder kroner, og lokker med noen goder som egen forsknings­avdeling og et fond for Brevik. Men det som er uforståeli­g er at mannen virker å styre regjeringe­n vekk fra de demokratis­ke spilleregl­ene. Det kan ikke aksepteres.

Nok en gang må det understrek­es overfor Gjelsten, Norsk Industri og regjeringe­n: Vi vil ikke ha giftdeponi i Brevik, vi vil ikke ha ødelagt omdømme og se en risiko for lekkasje av gift i mange hundre år framover. Gjenvinner dere svovelsyre­n fra Kronos Titan, og slutter å importere hundretuse­ner av tonn flyeaske fra utlandet, er mye gjort. Da følges også internasjo­nale avtaler, lover og normer – slik Norge er forpliktet til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway