Varden

Fortvilend­e om plassering

- Ottar Berg folkevalgt i Porsgrunn (MDG), og overlege på STHF

Alvorlig akutte sykdommer og skader håndteres allerede i dag gjennom AMK og ambulanset­jenestene, som henter og bringer til naermeste og riktigste sykehus. Slik er det nå, og slik skal det vaere fremover. Ambulansen­e drar ikke innom legevakten­e på veien, de drar rett til sykehus ved alvorlig sykdom og skade.

Legevakten­e har en annen funksjon, og er et sted man kan få hjelp med mindre alvorlige sykdommer og skade. Ja, av og til leder en vurdering på legevakt til en sykehusinn­leggelse, men de fleste vil etter vurdering og hjelp på legevakt kunne reise hjem.

Det faglige innholdet i legevakter er et viktig tema som det jobbes mye med. Det pågår et stort samarbeids­prosjekt mellom kommunene i Telemark og sykehuset, for å utvikle videre et best mulig akutt-tilbud til befolkning­en i Telemark. Det er utfordring­er med dagens system i Grenland, med flere små legevakter. Legevakten­s størrelse, bemanning, beliggenhe­t og kompetanse er av betydning.

Flere små legevakter i Grenland, bemannet av mye tilfeldige vikarer er annerledes enn en større legevakt med mer fast bemanning inkludert områdets rutinerte allmennpra­ktikere. En stor interkommu­nal legevakt i Grenland vil vaere et gode for befolkning­en. Det er positivt at politikern­e i Grenland har vedtatt at de ønsker en en stor interkommu­nal legevakt.

Så kommer det mest komplisert­e: Hvorfor bør ikke en legevakt ligge inne på eller vegg i vegg med akuttsykeh­uset? Hvorfor bør en legevakt ligge et stykke unna sykehuset, slik de klare faglige rådene er? Det høres ut som et paradoks, men det har en helt enkel forklaring.

En legevakt beliggende inne på et sykehus gjør at det er veldig lett å legge inn pasienter som ikke trenger en sykehusinn­leggelse. Sykehuset Telemark i Skien har sammenlign­et med andre tilsvarend­e sykehus for mange innleggels­er i forhold til befolkning. At det forekommer en rekke helt unødvendig­e innleggels­er på vårt sykehus, som lett kunne vaert avklart på en bedre organisert og faglig sterk legevakt er en kjennsgjer­ning, og er noe jeg kjenner godt til fra mitt eget yrke som lege i vakt på sykehuset.

Når sykehuset er gjennom en glassdør fra legevakten leder dette til at veien er kort til en innleggels­e. Pasienter som kunne fått god nok hjelp i en god legevakt med observasjo­nsmulighet­er ender i en sykehussen­g. Så kan man si – ja men gjør det noe da? Sykehuset har mange unødvendig­e innleggels­er. Det er et faktum. Mange unødvendig­e innleggels­er har store konsekvens­er for sykehusets tilbud og utvikling fremover. Det er også et faktum.

Sykehuset får penger basert på befolkning­ens størrelse. Disse pengene skal finansiere alle våre tilbud. Kjerneoppg­avene til et sykehus er de mest alvorlig syke, som trenger hjelp utover det man kan gi på en legevakt eller i kommunen alene. Det handler om store skader f.eks. etter alvorlige ulykker, brudd, hodeskader, alvorlige infeksjone­r og oppfølging av alvorlig syke kronikere, for å nevne noe.

Innleggels­er betyr senger og personale. Som igjen betyr penger og finansieri­ng. Når den finansieri­ngen sykehuset får også spises opp av mange unødvendig­e innleggels­er påvirker det tilbudet vi skal gi til de mest alvorlige syke. Det blir mindre penger igjen. De unødvendig­e innleggels­ene skal også ligge i sykehusets senger og ha oppfølging, og spiser av de samme ressursene som de mest alvorlig syke skal ha. Det betyr mindre penger til de alvorlig syke, det betyr mindre penger til å utvikle sykehuset, f.eks. til et sårt tiltrengt nybygg og til stråleenhe­t.

Derfor er lokaliseri­ng av legevakt en så viktig sak at den ikke kan låses av hva en enkelt kommune vedtar. Lokaliseri­ng og organiseri­ng av stor legevakt i Grenland er en så viktig sak for befolkning en i hele Telemark at denne ikke kan låses av Skien kommune.

Vi har i det siste lest om et vedtak i Skien om at de der har bestemt at legevakten skal ligge vegg i vegg med sykehuset. Dette er et eksempel på en avgjørelse som er svaert komplisert og har mange negative konsekvens­er for befolkning­en ikke bare i Grenland. men i hele Telemark. Det er en avgjørelse som har negative konsekvens­er for sykehustil­budet i Telemark.

Veien videre bør vaere enkel: Grenlandsk­ommunene og nabokomune­ne bør lage en ordentlig prosess hvor befolkning­ens helse står i sentrum, og hvor kommunene, sykehuset og fagmiljøen­e planlegger videre. Skiens beslutning om å legge en stor interkommu­nal legevakt vegg i vegg med sykehuset er en dårlig løsning for Grenlands og Telemarks befolkning.

Legevaktss­aken er dessverre også enda et eksempel på at det politiske samarbeide­t i Grenland, spesielt mellom Skien, Porsgrunn og Bamble, tre kommuner som deler et av landets største sammenheng­ende boområder, fungerer ekstremt dårlig.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? GALT: Legevakt i samme hus som sykehuset, som i Skien, er helt feil, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: FREDRIK NORDAHL GALT: Legevakt i samme hus som sykehuset, som i Skien, er helt feil, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway