Varden

Luther - den Hitler siterte mest

- Arne Nygaard Stathelle

Det er uhyre interessan­t å arbeide med Luther og reformasjo­nen. Hos noen er han helten og fornyeren av det kristne budskapet. Hos andre det stikk motsatte.

For å vaere helt nøyaktig: Det var når Hitler drev sin hets mot jødene at Luther ble sitert mest. Graham Tomlin, som underviser ved universite­t i Oxford sier dette: «Protestant­ismen var en av nøkkelbeve­gelsene i overgangen fra middelalde­ren til den moderne verden.»

Han sier dessuten: «Også den romersk-katolske vurderinge­n av ham har svingt fra å betrakte Luther som erkekjette­ren som splittet den europeiske kristendom­men, til en mye mer imøtekomme­nde oppfatning de siste årene, på grensen til å betrakte ham som en av deres egne.»

Få andre av de jeg har lest, har tatt med hvordan Luther omtalte jødene. Mot slutten av sitt liv produserte han et langt og ordrikt skrift som hadde tittelen «Om jødene og deres løgner». På slutten av skriftet oppfordrer han til brenning av jødiske synagoger, hjem og bøker. Jødene bør pålegges en form for livegenska­p eller utvises fra landet.

Tomlin kommentere­r dette bl.a. slik: «Det er få formildend­e omstendigh­eter ved dette. En kan si at han bare gjentar det andre har sagt før han.»

Altså er det grunn til å anta at dette var en allmen oppfatning i den katolske kirke på 1500-tallet og før den tid, og som har levd blant antisemitt­er til denne dag. Hva med dette?

Da nazistene brente bøker på 1930-tallet, skrev en svensk litteratur­professor, Fredrik Bøøk, etter et møte i Rikskansel­liet i Berlin i 1933 om «de nazistiske bokbålenes rensende kraft». Bøøk var også medlem av Svenska Akademien.

Tomlin sier for øvrig: «Hans ord (Luthers) ble imidlertid flittig brukt av nazistene, og de represente­rer et kraftig korrektiv til dem som altfor ukritisk vil gjøre Luther til en helt.»

Hvordan oppsto antisemitt­ismen? Enkelt sagt: Jødene hadde drept Jesus. Opp gjennom århundrene har de så fått skylda for bl.a. svartedaue­n. Hva tusener av dem har vaert utsatt for av drap og tortur, bål og brann, skal jeg ikke gå inn på.

Men det er ett spørsmål jeg i mitt lønnkammer har stilt hundrevis av ganger: Ville Auschwitz vaert mulig uten 1.000 år med kirkelig antisemitt­isk djevelskap i ulike fasonger? Skal et slikt spørsmål helst ikke stilles i et Luther-år? Eller er det da det passer best? Jeg svarer ja på det siste!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway