Varden

Underlig maskinskat­t

-

Regjeringe­n vil fjerne den såkalte maskinskat­ten, som er en del av den kommunale eiendomssk­atten. Regjeringe­ns forslag innebaerer at produksjon­sutstyr og -installasj­oner ikke lenger skal beregnes i grunnlaget for eiendomssk­att, og at dette trappes ned og fases ut over en femårsperi­ode med start i 2019.

Maskinskat­ten er en høyst underlig innretning, som har dannet grunnlag for en rekke konflikter mellom kommunene som skriver den ut og bedriftene som må betale den. Å fjerne skatten vil utvilsomt gjøre hverdagen enklere for alle som må forholde seg til den i dag. Dette er imidlertid kun den praktiske siden av den. Å fjerne den vil bety et merkbart inntektsta­p for kommunene som har den i dag. Porsgrunn og Bamble kommuner vil miste henholdsvi­s 25 og 30 millioner kroner i inntekter. Ifølge KS vil 343 kommuner gå glipp av 1,7 milliarder kroner.

Bamble-ordfører Hallgeir Kjeldal (Ap) er opptatt av at en fjerning av maskinskat­ten skal kompensere­s fra staten. Han påpeker imidlertid også at det kan ha positive sider ved å fjerne skatten: – Det vil skape mer vekst og utvikling. Skatten som er på produksjon­sutstyr er spesiell, og det er ikke bra for industrien, sier han. Økonomisje­f Hans Jacob Solheim i Porsgrunn sier mye av det samme.

Stat, fylkeskomm­uner og kommuner må ha inntekter. Utfordring­en ligger i å finne inntektski­lder flest mulig kan vaere enige om og akseptere. Å skattlegge bedrifters produksjon­sutstyr ene og alene for å finansiere kommuners drift, er neppe den rette veien å gå - og selv om det vil gi kommunene utfordring­er, er det riktig å fase den ut. Det kan også gi positive effekter for kommunene.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway