Varden

Jordras og raserte veier etter uvaer

Fortsatt er veier stengt på grunn av det voldsomme regnvaeret tirsdag.

- GRENLAND Eirik Haugen, Sindre Omenås, Jon-Inge Hansen, Nils Skumsvoll, Birte Ulveseth, Martin Øyvang og Ragnhild Johansen

Riksvei 36 mellom Årnes og Stranda er stengt i begge retninger etter at en stor jafs av veien forsvant i det kraftige regnvaeret. Det dreier seg om en et område på 400 meter hvor det ble utført veiarbeid. Tilførsel av enorme svannmengd­er førte til omfattende skader på riksveien. Statens vegvesen hadde håp om å få åpnet ett felt onsdag ettermidda­g. Slik gikk det ikke. Da Varden snakket med Vegtrafikk­sentralen i 21-tiden onsdag kveld, var veien fortsatt stengt.

Det er to steder på riksvei 36 som er rammet av flommen. Det ene stedet er ved Ulefoss, det andre ved Årnes.

Byggeleder Jostein Eriksrød i Statens vegvesen sier at trafikken blir stoppet ved Ulefoss når du kommer fra Grenland.

– Ved den gamle bensinstas­jonen på vei inn til Ulefoss er deler av veibanen rast ut. Trafikken kan passere kun i et felt forbi stedet, sier Eriksrød. All trafikk må dermed kjøre riksvei 359 via Lunde.

Trafikkope­ratør ved Vegtrafikk­sentralen, Arne Kleiv, opplyser onsdag kveld at både fylkesvei 107 mellom Høn og Skaudalen og fylkesvei 106 mellom Fjångesund og Ajertangen er stengt på grunn av opprydning­sarbeid.

I tillegg er det redusert framkommel­ighet på fylkesvei 356, Kilebygdve­gen, både ved Svanviksvi­ngen og Bjorstadda­len.

Flere jordras

På Dalsbygdve­gen mot Skotfoss gikk det et stort jordras i løpet av tirsdagen.

– Raset har en bredde på 20 meter, og fra raskanten og ned er det 30-40 meter, sa operasjons­leder Vidar Aaltvedt ved Sør-Øst politidist­rikt til Varden.

En beboer meldte fra om jordraset. Raset skal vaere fire meter fra huset hans, men det skal ikke vaere noen fare for huset, sa Aaltvedt.Det skal vaere bratt terreng bak husene som ligger i Dalsbygdve­gen.

– Raset er ganske stort, og det har gått helt inntil husene. Jordraset har stoppet rett før veien, så det er ingen veier som er sperret der, sa Knut Janøy, avdelingsi­ngeniør i Skien kommune.

I tillegg til dette raset gikk det også ett i Arne Garborgs gate 25 på Falkum i Skien. Det viste seg å vaere deler av to av eiendommen­e som hadde rast ut i Falkumelva.

Ingen personer kom til skade i dette raset.

Bekk ble til elv

Normalt er det bare en liten bekk som sildrer ned over fjellsiden, men i løpet av natta ble den til ei elv som strømmet tvers over eiendommen og inn i kjelleren til Stian Tveten på Skotfoss.

Det har ikke skjedd før, i alle fall ikke siden 1987. at den lille bekken i Kleiva, langs gangstien fra Skotfoss til Gulset, går amok.

– Det var helt vilt. Normalt er det bare en liten bekk, men den ble til en tragedie, sier Tveten. Han opplevde at kjelleren ble fylt av vann.

– Den holdt jeg på å pusse opp, nå er alt ødelagt, sier han. Alt han hadde der nede, «altfor mye» sier han selv, er kliss vått.

Byggevarer til oppussinge­n, kjøleskap og fryser og masse gjenstande­r som både har økonomisk verdi og affeksjons­verdi.

– Tusen LP-plater flyter rundt der nede, jeg fikk reddet noen familiebil­der og et gammelt skap fra 1789, sier Tveten.

Tok vare på hverandre

– Barna kommer seg ikke på skole og de voksne ikke på jobb, etter at veien inn til Bamblebygd­a er uframkomme­lig. Det er usikkert hvor skadd veien er under vannmassen­e, sier John Vidar Ingerøyen.

Han er blant de 60 innbyggern­e i Bamblebygd­a som ble isolert etter den store nedbøren tirsdag kveld og natt til onsdag.

Det var vann fra Bamblevann­et som gikk over alle bredder og la seg over den eneste veien inn til bygda.

– Det er blitt åpnet flere traktorvei­er i løpet av onsdagen, men du skal ha en god 4-hjulstrekk­er før du våger deg fram på de veiene, sa Ingerøyen.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende siden jeg flyttet hit i 1998. Jeg snakket med en av dem som har bodd her hele livet, og mente at det var noen lignende flomdager en gang på 50- og 60-tallet, sier han og la til at innbyggern­e i bygda tok vare på hverandre og så til at alle hadde det bra under isolasjone­n.

 ??  ?? ÅRNES: Slik ser det ut på riksvei 36 ved Årnes etter at ras og flom har tatt med seg veibanen. Arne Kleivstaul, som erbyggeled­er ved Statens vegvesens i forgrunnen.
ÅRNES: Slik ser det ut på riksvei 36 ved Årnes etter at ras og flom har tatt med seg veibanen. Arne Kleivstaul, som erbyggeled­er ved Statens vegvesens i forgrunnen.
 ?? FOTO: STIAN TVETEN ?? SKOTFOSS: Slik så det ut i kjelleren til Stian Tveten på Skotfoss da en bekk ble til ei elv.
FOTO: STIAN TVETEN SKOTFOSS: Slik så det ut i kjelleren til Stian Tveten på Skotfoss da en bekk ble til ei elv.
 ?? FOTO: NILS SKUMSVOLL ?? RIKSVEIEN: Riksvei 36 ble stengt på grunn av ras.
FOTO: NILS SKUMSVOLL RIKSVEIEN: Riksvei 36 ble stengt på grunn av ras.
 ?? FOTO: JOHN VIDAR INGERØYEN ?? BAMBLE: Bamblebygd­a ble isolert da Bamblevann­et rant over sine bredder.
FOTO: JOHN VIDAR INGERØYEN BAMBLE: Bamblebygd­a ble isolert da Bamblevann­et rant over sine bredder.
 ?? FOTO: NILS SKUMSVOLL ??
FOTO: NILS SKUMSVOLL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway