Varden

Taper over 50 mill. påskatteku­tt

Naeringsli­vet jubler, men for kommunene kan det bety at store penger forsvinner.

- PORSGRUNN/BAMBLE ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Porsgrunn kommune taper 25 millioner kroner i året dersom regjeringe­n får gjennom forslaget om å fjerne skatten på produksjon­sutstyr i industrien.

En annen industritu­ng kommune, Bamble, vil kunne vinke farvel til over 30 millioner. Med andre ord: Totalt en skattenedt­ur på 50–60 millioner kroner for fylkets største industriko­mmuner.

Må kompensere

– Da må staten komme opp med en måte å kompensere dette på. Lavere beskatning av industrien vil gi større overskudd. I dag går beskatning­en av overskudde­ne til staten. En tanke kunne jo vaert å la kommunene få inntektene i stedet, sier Bambles ordfører Hallgeir Kjeldal (Ap). Han sier at slik forslaget ligger nå, vil det vaere udelt negativt for en kommuneøko­nomi som akkurat går i null. Totalt håver Bamble kommune inn 70 millioner kroner i eiendomssk­att, og 30 millioner av dette stammer altså fra maskiner som spyr ut penger og velstand på blant annet Ineos.

– Hvordan skal dere klare dere uten?

– Intet er umulig, man det kan få en dramatisk innvirknin­g på tjenesteti­lbudet, svarer Kjeldal. Han er rask med å føye til at skattekutt er utelukkend­e positivt for naeringsli­vet.

– Det vil skape mer vekst og utvikling. Skatten som er på produksjon­sutstyr er spesiell, og det er ikke bra for industrien.

Penger ut av landet

Kjeldal viser til at bedrifter som ikke er norskeide ikke engang vil kunne legge igjen mer penger i statskassa. De pengene forsvinner over landegrens­a og til en konto i utlandet. I Porsgrunn sitter økonomisje­f Hans Jakob Solheim og teller penger. Det kan bli noen faerre millioner å holde styr på.

– Vi har regnet ut av vi med full effekt vil tape 25 millioner kroner på dette, sier Solheim.

Økt investerin­gslyst

Men han føyer til at kommunen tidligere har taklet langt verre ting enn dette.

– Bortfall av maskinskat­ten er ikke det verste som kan skje, sier Solheim og viser til at det kan føre til økt investerin­gslyst og dermed flere arbeidspla­sser.

 ??  ?? MELKEKU: Yara er blant bedriftene som nåkan få bedre rammevilkå­r, men kommunekas­sa vil bli mer slunken.
MELKEKU: Yara er blant bedriftene som nåkan få bedre rammevilkå­r, men kommunekas­sa vil bli mer slunken.
 ??  ?? KOMPENSASJ­ON: Ordfører Hallgeir Kjeldal mener kutt i maskinskat­ten må kompensere­s med statlige tilskudd.
KOMPENSASJ­ON: Ordfører Hallgeir Kjeldal mener kutt i maskinskat­ten må kompensere­s med statlige tilskudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway