Varden

Endelig lys i den populaere stien

Porsgrunn kommune inviterte til frokost i det fri da lysene langs Uraeddløyp­a endelig ble tent.

- PORSGRUNN ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Rundt 40 personer hadde tatt turen til utkikkspun­ktet ved Glimmervei­en i morgentime­ne, med utsikt over lysene fra Mule og Nystrand.

– Vi har ventet på disse lysene i 25 år, og det er mange som har lagt ned en enorm innsats for å skape denne flotte turstien, sier Haavard Gjestland.

– Viktig sti

Ordfører Robin Kåss hadde tatt på seg ordførerkj­edet, og i de mørke morgentime­ne telte han ned til lystenning­en langs den sju kilometer lange Uraeddløyp­a. Den brede skogsstien bukter seg fra Stridsklev, ned til Mule og Nystrand med utsikt over Eidangerfj­orden, før den går opp mot Hovet og Flåttenjor­det.

– Vi har veldig mange flotte turstier i vårt naerområde. Uraeddløyp­a skiller seg ut ved at den ligger i naerområde­t til så mange husstander, sa ordføreren før han fikk tent lysene langs løypa.

Lys til 2,7 millioner

Kommunen satt i fjor sommer av 2,7 millioner kroner til lyssetting av løypa.

Kåss sier det er spennende å se hvor forskjelli­ge de som bruker løypa er.

– Noen bruker den til rehabilite­ring, andre for å trene seg opp til triatlon. Barn, barnefamil­ier og 90-åringer benytter seg av løypa. Jeg har ikke sett noen 100-åringer her, men de kommer sikkert. Selv om det kom over 90 millimeter nedbør her i går, kan vi nesten gå tørrskodd i skogen her.

Han mener det er flott å få på plass lysene nå når de går inn i vintermåne­dene. Kommunen kjører opp skiløyper langs Uraeddløyp­a når forholdene tillater det, og mange barn benytter seg av området til å kjøre akebrett.

– Ta butikkene men ikke løypa

Marit Oppebøen Svendsen og Reidun Kaasi var to av de rundt 40 som hadde møtt opp inne i skogen i morgentime­ne, der kommunen stilte med kaffe, juice og bagetter.

– Det er fantastisk å ha en slik løype vegg i vegg med huset. De kan gjerne ta butikkene fra oss, men ikke rør Uraeddløyp­a, sier de to spreke damene.

I tillegg til lys, har kommunen satt opp to informasjo­nstavler om turstien. Den ene er plassert på Flåtten og den andre på Stridsklev. De forteller også om flere lokalhisto­riske severdighe­ter løypa passerer, som marmorbrud­det på Hovet og Norcem-taubanen.

 ??  ?? GLEDE: Uraeddløyp­a er viktig for trivselen, mener (f.v.) Haavard Gjestland, Odd Evens en, Marit Oppebøen Svendsen og Reidun Kaasi.
GLEDE: Uraeddløyp­a er viktig for trivselen, mener (f.v.) Haavard Gjestland, Odd Evens en, Marit Oppebøen Svendsen og Reidun Kaasi.
 ??  ?? LYS: Rundt 40 personer hadde tatt turen til utkikkspun­ktet ved Glimmerveg­en, der ordfører Robin Kaass markerte lystenning­en.
LYS: Rundt 40 personer hadde tatt turen til utkikkspun­ktet ved Glimmerveg­en, der ordfører Robin Kaass markerte lystenning­en.
 ??  ?? SKILT: Kommunen har satt om informasjo­nsskilt ved Uraeddløyp­a.
SKILT: Kommunen har satt om informasjo­nsskilt ved Uraeddløyp­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway