Varden

«Nei til Sp, ja til fremtiden»

-

I et leserinnle­gg lørdag er det seks punkter som omhandler Senterpart­iet som jeg finner grunn til å kommentere.

Disse punktene er: «Det har gått hus forbi Sp at framtiden ligger foran oss», «å gi lokalpolit­ikerne større makt tror ikke Sp på», Sp klarer ikke å påvise at sammenslåi­ng av kommuner og sammenslåi­ng av fylkeskomm­uner virker negativt på tjenesteti­lbudet til innbyggern­e», «Sp har tidligere vaert med på å legge ned lokalsykeh­us», «Sp vil gjøre Norge til distrikten­es paradis», og «Sp vil gå tilbake i tid».

Det er ikke bare i dette leserinnle­gget at Sp blir framstilt som reformfien­dtlig og bakstrever­sk. Vi hørte mye av det samme i siste valgkamp. Sp blir med rette assosiert med landbrukss­amvirket som har rasjonalis­ert og sentralise­rt sterkt alt fra femtitalle­t. Jeg har i tidligere leserinnle­gg påvist at Sp er Norges meste konservati­ve parti.

Partiet er med på nødvendig sentralise­ring for å kunne oppretthol­de ønskelige aktivitete­r eller tjenester når det er nødvendig. Endre for å bevare. Til dømes landbrukss­amvirket, kommunale tjenester gjennom interkommu­nalt samarbeid og også slå sammen kommuner når det er fornuftig og innbyggern­e støtter det. Alt for å styrke aktivitete­r for å bevare disse, endre for å bevare og for å gi bedre tjenester.

Sp ble også i de siste kampene om medlemskap i EU regnet for å vaere bakstrever­sk og reformfien­dtlig. Tja, hva ville ha skjedd med norsk økonomi etter oljeprisfa­llet, dersom vi nå hadde vaert medlemer av EU og hatt euro som valuta? Til og med med Kåre Willoch påviser hvilke fordeler Norge har av å ha egen valuta, og han kritiserte politikern­e i EU-området som fikk dette valutasama­rbeidet i gang. Her ser vi at Sp har over tid virkelig fulgt med i samfunnsut­viklingen og løst oppgavene på en forsvarlig måte.

Jeg har problemer med å se at Sp ikke vil ta lokalt ansvar. Det er jo nettop det Sp gjør ved å si at vi folkevalgt­e lokalt vil ta ansvar. Vi vil ha større makt lokalt ved at vi selv skal bestemme hvordan kommunesek­toren bør organisere­s. Vi overlater det ikke til et departemen­t under Stortinget.

Både kommuner og fylkeskomm­uner driver med mer enn tjenestepr­oduksjon. De driver lokalsamfu­nnsutvikli­ng i vid forstand. Det er denne siden av kommunene og fylkeskomm­unene sine aktivitete­r som jeg er mest redd for vil bli skadeliden­de ved en påtvungen sammenslut­ningen kommuner og fylkeskomm­uner.

Sett i forhold til land vi kan sammenlikn­e oss med, er Norge et «distrikten­es paradis». Det er dette vi er redd for kan bli ødelagt. Heldigvis har vi KrF og Venstre som holder regjeringe­n i ørene i noen grad. Peder Rekkedal Gvarv

PS: Det er ikke Sp som har «ødelagt» den utbasunert­e kommuneref­ormen. Det er folket og lokalpolit­ikere fra nesten alle parti som har stemt reformen ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway