Varden

Allemannse­ie og mangelvare

- Helene Thorsell Skien

Undertegne­de tar den frihet på vegne av kristenhet­en å takke Varden for den fine reportasje­n 20. oktober: «Mannen som skapte landets største bibliotek».

Svaert interessan­t Carl Deichman å lese (1705-1780) om Porsgrunns­mannen som la grunnlaget for landets eldste bibliotek med sine 6.069 bind. Bibel fra 1250 ble funnet i nordveggen på Nidarosdom­en. Den var gjemt i et hol i muren og ble funnet av magister Hans Schanke i år 1710. Carl Deichman kjøpte Bibelen i 1778, to år før han døde for 40 riksdaler.

Varden skriver i reportasje­n blant annet: Juvelen fra 1250. Carl Deicman samla bøker gjennom eit langt liv, men juvelen fekk han kloa i berre to år før han døydde. Det er «Aslak Bolts Bibel»som ekspertane trur kan daterast til år 1250. Det er landets eldste og einaste kyrkjelege bok, med handskrift frå mellomalde­ren.

I Norge er Bibelen allemannse­ie. I dag undersøkte jeg hvor mange bibler vi har i vårt hjem, og kom til et tjuetalls, engelsk, fransk, svensk og norsk (bokmål og nynorsk) og et Ny-Testamente med gotisk skrift.

Bibelen er Guds ord og sier blant annet: La Guds ord bo rikelig blant dere ( Kol.3: 16). Det menes nok ikke å vaere en appell for mange bibler i huset, men til å lese og tilegne seg det som står der.

Bibelen er mangelvare i store deler av verden. Sarons Dal kan melde om store vekkelser i Asia, Syd-Amerika og Afrika. De rapportere­r at flere tusen blir frelst hver dag på grunn av deres virksomhet. Innfødte evangelist­er blir opptrent og laert. De går til steder som ingen andre kan nå. De har svaert liten lønn og har bare råd til sin egen bibel. Små opptrykte deler av Bibelen blir delt ut til grupper som studerer sammen.

Alle kan gi sitt bidrag til bibler i misjonslan­d. Ikke alle kan vaere misjonaere­r og evangelist­er, men alle kan vaere med å støtte med sine midler og bli en med-misjonaer.

En oppfordrin­g til deg som søker Gud. Finn fram Bibelen og start med å lese i Det Nye Testamente­t. Der leser du fra starten av vår tidsregnin­g. I siste boken i Bibelen, Johannes Åpenbaring, profeteres det om hva som skal skje i tiden heretter.

Bibelen er verdens mest leste bok. Der ikke bare leser vi om Gud og Guds rike, men vi finner frelse og mening for dette livet og for det kommende. Jesus sa: Mennesket lever ikke av brød alene, men av hver ord som går ut fra Guds munn. Guds ord forvandler alle mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway