Varden

Den naturlige veien for de med yrkesfag

- Jens Christian Thysted Rektor, Fagskolen Telemark

Varden gjengir et oppslag den 10. oktober, der NHO-direktør Kristin Skogen Lund tar til orde for at flere høgskoler og universite­ter burde slippe inn studenter med yrkesfagli­g bakgrunn i sine studier, blant annet gjennom den såkalte «Y-veien».

R esonnement­et er at dette vil styrke rekrutteri­ngen Hun refererer til yrkesfagen­e videre til i organisasj­onens videregåen­de skole. eget kompetanse­barometer, som viser at fagarbeide­re i ulike håndverksf­ag topper listen over dem medlemsbed­riftene vil ha mest behov for i framtida, og at en tydelig karriereve­i videre gjennom universite­tene og høyskolene vil kunne bidra til økt rekrutteri­ng til yrkesfagen­e. Det er nok mulig.

Det Skogen lund ikke sier, er at den nest mest etterspurt­e gruppen i det samme barometere­t er fagskoleut­dannede. Fagskolene­s hovedformå­l er nettopp videre utdanning av de med yrkesfagli­g utdanning.

Etter mange års nedpriorit­ering av denne viktige sektoren i det norske utdannings­systemet, har den de siste årene fått fornyet oppmerksom­het. Dagens regjering har gjort mye for å styrke denne viktige sektoren, som i mange år naermest har ligget med brukket rygg.

Dette skyldes blant annet det faktum at NHOs egne medlemsbed­rifter påpeker det store behovet de vil ha i framtida for medarbeide­re med kortvarige høyere yrkesfagli­ge utdanninge­r som bygger på et fagbrev eller yrkespraks­is. Altså fagskoleut­dannede. Sektorens produksjon av ferdige fagskoleka­ndidater er langt mindre enn etterspørs­elen som kommer til uttrykk blant NHOs medlemsbed­rifter.

Derfor vil vi i fagskolese­ktoren nå utfordre deg, Skogen Lund, til å bidra til å heve statusen for fagskolene, slik at denne utdannings­sektoren i enda større grad kan framstå som et attraktivt utdannings­valg for de som vil bygge videre på en yrkesfagli­g utdanning.

Vi forstår at det er lov å tenke flere tanker samtidig, men det lyder allikevel noe disharmoni­sk av NHOlederen å fremme ønske om større rekrutteri­ng til høgskole- og universite­tsutdannin­g blant yrkesutdan­nede, når organisasj­onens egne medlemmer så tydelig ønsker seg mange flere med fagskoleut­danning inn i arbeidsmar­kedet, og flere enn dem med eksempelvi­s en bachelorut­danning. Fagskolene mister én student for hver av de som velger en høgskoleut­danning, og vi trenger mange flere, ikke faerre.

Fagskolese­ktoren trenger all den hjelp den kan få hvis den skal levere i samsvar med etterspørs­elen fra medlemsbed­riftene i NHO. Det den ikke trenger, er at den enda mer skal miste karakter av å vaere den naturlige veien videre i karrieren for de med yrkesfagli­g utdanning.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? UTFORDRES: NHO-leder Kristin Skogen Lund utfordres til å heve status for fagskolene.
FOTO: SCANPIX UTFORDRES: NHO-leder Kristin Skogen Lund utfordres til å heve status for fagskolene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway