Varden

Ja til deponi i gruvene

-

Først og fremst må det sies at jeg er ikke enda en av disse som sitter i Oslo uvitende om området rundt Dalen gruver og Brevik. Jeg er oppvokst i Langesund og Porsgrunn, og har brukt mye tid i Brevik i løpet av oppveksten.

På videregåen­de grep interessen for geofagene og gruvedrift, og dette endte jeg opp med å studere. På grunn av dette har jeg fulgt denne saken tett og ristet på hodet mang en gang over lokalbefol­kning, politikere og andre i debatten.

Samfunnet vi mennesker har bygget oss har også gjort oss avhengig av de naturlige ressursene som finnes, og enda mer. Dette igjen har ført til at vi skaper avfall som må dumpes en plass. Alt har en start og en slutt, også i naturen. Dette ser vi nå når NOAH leter etter et nytt deponianle­gg fordi det nåvaerende blir fullt. På lik linje vil det vaere en ende på Norcem sin kalksteins­gruvedrift i Brevik. På et punkt vil det ikke vaere lønnsomt lenger i et miljøaspek­t. Hva skal da kilometer med tomme gruvegange­r flere meter under bakken brukes til?

I motsetning til dagens deponi på Langøya ligger dette tenkte deponi under bakken i allerede utgravde gruvegange­r. Dette vil føre til mindre støv og støy som vil forstyrre lokalsamfu­nnet og det vil vaere en nedgang i svevestøv over Brevik i forhold til hva som er i dag med sementfabr­ikken. Avfallet som legges ned i gruvegange­ne er i tillegg omgjort til stabilt gips før det deponeres.

Breviks beliggenhe­t er ideell. Naerheten til store forsknings­aktører blant annet på Herøya Industripa­rk som også forsker innenfor miljø og deponering

av slikt avfall vil sørge for et positivt arbeidsmar­ket i en tid der arbeidsled­igheten i teknologis­ke fag blir større. Herøya industripa­rk er og har alltid vaert flinke på nettopp sikkerhet i industri og naerhet til tett bebyggelse. Kunnskapen finnes lokalt, ikke kast den og veksten i lokalmiljø­et bort.

I tillegg til bevaring av arbeisdspl­asser og lokalsamfu­nnet vil et deponi i Grenland føre til mer penger i kassen som igjen vil føre til at infrastruk­turen i området oppretthol­des og forbedres. En slik kunnskap i «industriby­gden» som Grenland er vil føre til enda bredere kunnskap og sterkere undernaeri­nger i industrien vår.

Jeg ser absolutt bekymringe­ne til lokalbefol­kningen om store ulykker. Jeg ville blitt overrasket om de ikke var det. Vi som har det så bra her i Norge er blitt glad i tilvaerels­en vår og ønsker ikke sette den på spille for noe større. Deponiet vil fortsette å sørge for arbeidspla­sser i en presset bransje og en presset økonomi. Arbeidspla­sser skaper et lokalmiljø.

Grenland har i lange tider hatt stor og variert industri fra skog og papirprodu­ksjon i Skien, Herøya Industripa­rk med mange varierte aktører og Norcem sine kalkgruver. Vi må innse det at om dagens industrina­ering i Grenland får en så stor knekk som det vil vaere å miste alle arbeidspla­ssene i gruvene, uten et alternativ, vil økonomien møte på tøffere tider enn turistnaer­ingen vil møte ved å etablere deponi i de tomme gruvegange­ne. Christina Eide 21 år, sisteårsst­udent bachelor geologi, Universite­t i Oslo

 ??  ?? VELEGNET: Gruvene under Norcem er ypperlige til lagring av farlig avfall, mener artikkelfo­rfatteren.
VELEGNET: Gruvene under Norcem er ypperlige til lagring av farlig avfall, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway