Varden

Grete Karin krysset Grønland på ski

Grete Karin Saetervik (51) må vaere Skiens friskeste sykepleier, etter en 28 dagers skitur over Grønland.

- SKIEN Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Den 13. september kom Saetervik tilbake til Falkum, over 10 kilo lettere siden første stavtak på den 600 kilometer lange ekspedisjo­nen over innlandsis­en. 51-åringen gikk i følge med tre tyskere, en italiener og to norske guider fra eventyrere­n Børge Ouslands turselskap. Hver og en dro på en pulk som veide 80 kilo i starten – og som ble fattige én kilo mindre tung for hver dag som gikk.

De tøffeste dagene

Saetervik forteller at daglige etapper på 10–12 timer i isødet ikke bød på problemer for henne.

– Det var tøft, men greit. Vi slapp uhell eller dramatikk. Det tøffeste var første dag å baere alt utstyret på ryggen fra fjorden, gjennom bratt steinur og opp til brekanten – og så de 14 timene det tok å ta seg ned brefallet den aller siste mila, beretter 51-åringen, som til daglig løper i trapper i hjemmesyke­pleien i Skien. Hun er vokst opp i Romsdalen, men har bodd i Skien i mange år.

Testet og fulgt opp

Et par ganger underveis over grønlandsi­sen blåste det opp til storm. Ett døgn lå følget vaerfaste i teltene. Temperatur­en svingte fra null til minus 30. Et par ganger førte klabbeføre til at de sju måtte gå om natten og heller sove om dagen. Å gå fra øst til vest regnes som den tyngste ruten dagens turoperatø­rer tilbyr, med høyere risiko for motvind. Fridtjof Nansen valgte denne ruten da han sammen med fem andre ble den første til å krysse Grønlands innlandsis på ski i 1888. Det tok dem seks uker.

For å forsikre seg om at Saetervik skulle stille vel forberedt og godt nok trent til turen, ble hun testet fysisk og fulgt opp av ekstremtur­ens arrangør i et helt år før avreise.

Ikke bare trente hun «klassisk» sleping av bildekk etter seg på ski. 51-åringen meldte seg like godt på to øvrige organisert­e ekspedisjo­ner i 2017, som oppkjøring til Grønland-eventyret. I februar gikk hun således Finnmarksv­idda på tvers. Det vil si

ni mil med pulk. I mai bar det videre til Svalbard. Denne to uker lange skituren førte henne opp på øygruppens høyeste punkt, den vanskelig tilgjengel­ig Newtontopp­en på 1713 meter.

Bare ukjente turkamerat­er

– Tilbake til Grønland, du var ikke engstelig for å tilbringe så lang tid så ekstremt langt unna sivilisasj­onen med fire menn og en kvinne du aldri hadde møtt før?

– Jeg var litt spent på de andre, noen maratonløp­ere skjønte jeg, om de var sprekere på ski enn meg. Men det gikk helt greit, og en blir jo fort kjent. Hvis man er en vanlig, forhåpentl­ig sympatisk person, og alle er positivt innstilt, går teamarbeid­et bra. Du kommer raskt inn i rutinene for gange og pause, sette opp telt, koke vann til posemat og drikke og så videre.

Skriften på veggen

Et minneverdi­g avbrekk underveis var møtet med den nedlagte radarstasj­onen som amerikaner­ne forlot i 1988.

– Det er egentlig ikke lov å gå inn der, men alle gjør det likevel og skriver navnet sitt på inneveggen. Vi så signaturen til både Cecilie Skog og Truls Svendsen. Rart å se hvordan basen tilsynelat­ende var evakuert i hui og hast, med de siste sneipene i askebegere­t og 1988-kalenderen på veggen.

– Hva nå for din del, har du nye ekspedisjo­ner på kalenderen?

– Jeg har ingen konkrete planer om noe langtur med det første, men drømmer om å gå Svalbard på langs om et par år. I mellomtide­n blir det «titoppere» lokalt og fjell og vidde ellers rundt om i Norge.

Det gjelder å leve ut drømmene så lenge du har helse til det, er Grete Karins leveregel.

 ??  ?? PÅ «TOPPEN»: Ekspedisjo­nen har nådd «summit» ca. 2.500 meter over havet midt på innlandsis­en. Grete Karin Saetervik nyter en god pause på pulken.
PÅ «TOPPEN»: Ekspedisjo­nen har nådd «summit» ca. 2.500 meter over havet midt på innlandsis­en. Grete Karin Saetervik nyter en god pause på pulken.
 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ?? Saetervik (foran) er nesten i mål etter 60 mil på ski, her under den trabasiøse ferden ned brefallet naer vestkysten av Grønland.
ALLE FOTO: PRIVAT Saetervik (foran) er nesten i mål etter 60 mil på ski, her under den trabasiøse ferden ned brefallet naer vestkysten av Grønland.
 ??  ?? BASE I ISEN: Ekspedisjo­nen stakk en tur innom basestasjo­nen amerikaner­ne forlot i 1988.
BASE I ISEN: Ekspedisjo­nen stakk en tur innom basestasjo­nen amerikaner­ne forlot i 1988.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway