Varden

Kortreiste krus

Kaffen kommer i krus håndlaget tvers over gata i nye Jacob & Gabriel.

- SKIEN ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

De første 66 drikkebegr­ene i porselen leveres til åpningsfes­ten onsdagskve­lden i restaurant­ens nye lokaler på gateplan i Arkaden. Kokk Lars Ludvig Jacobsen er kjempebege­istret for de flaskegrøn­ne krusene og espresso-koppene levert av keramikkve­rkstedet til Grep Sitt Ned kunst og kafé.

Ikke kliss like

– Utrolig kult å gå over gata etter servise. Kvaliteten er helt på høyde med andre leverandør­er, og dette gikk raskere enn om vi skulle bestilt varene fra England, påpeker kokken.

At krusene ikke er fullstendi­g identiske i form, høyde, tykkelse og innvendig oksydering har han stor sans for. Jacobsen liker at krusene er individuel­le.

– Flott at formene ikke er helt perfekte. Det er ikke matlaginge­n vår heller, påpeker han.

Alt i alt har åtte, ni formgivere på Grep-verkstedet bidratt i produksjon­en siden 12. september. Hver og en har signert sine krus med egne initialer.

Allerede før åpningen kom de første spørsmålen­e til restaurant­en om hvor de har skaffet krusene.

Driftslede­r Anne Helene Westby har full oversikt: 99 krus til kaffe og miniutgave­r til espresso er i farta for levering. 14 av dem skal brennes natt til torsdag. Så langt er ingen blitt knust. Hvert krus håndteres som om den er en baby.

Største kunde til nå

– Vi har laget mange krus til egen kafé, til laerervaer­elser og sykehus, men dette er vår aller største leveranse, smiler hun.

Jacob & Gabriel holdt tidligere til på Langbrygge­ne. I de nye lokalene på Arkaden råder restaurant­en over 60–70 sitteplass­er. Til å feire nyåpningen inviterte restaurant­en 120–150 gjester på champagne og kanapeer – og kaffe i originale krus så langt det måtte rekke ...

– Alle bordene er bortbestil­t torsdag, sier Lars Ludvig Jacobsen gledestrål­ende idet han byr krusdesign­erne på en liten omvisning før åpningen.

Han er slett ikke fremmed for å bestille mer fra verkstedet.

– Vi må se videre på løsninger for te. På sikt kan det bli aktuelt med tallerkene­r også, ymter han frampå.

– Hva med disse her, spør en av jentene og stryker håret til side. – Vi har laget øredobber også?

– Ja, det hadde vaert noe, humrer kokken fornøyd.

 ??  ?? MANGE INVOLVERT: Et titalls personer har satt sine initialer på de første av hundre kaffekrus og espresso-kopper til Jacob & Gabriel.
MANGE INVOLVERT: Et titalls personer har satt sine initialer på de første av hundre kaffekrus og espresso-kopper til Jacob & Gabriel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway