Varden

Tunneleksp­erten

Hun trives like godt med asfalt under beina og på toppen av Vindeggen. Ruth Gunlaug Haug er tunneleksp­erten som skal sørge for at du kan ferdes trygt under jorden på E18.

-

Den rå lukten av nyrenset fjell river i nesen. Kjørholttu­nn elen er Ruth Gunlaug Haugs nye «lekegrind». Lagspiller­en skal sørge for at du og jeg i framtiden skal ferdes trygt gjennom Kjørholt og Bamble tunneler på Telemarks viktigste veiåre – E18. Arbeidet med totalrenov­eringen av tunnelene er i rute. Nye Veier valgte å sette trebarnsmo­ren og bonden fra Kyrkjebygd­a i Hjartdal til å lede tunnelpros­jektet. De tok ingen store sjanser.

– Her river vi all innmaten i de gamle tunnelene. Veggelemen­tene skal gjenbrukes. Miljø er prioritert område for Nye Veier. I tillegg til å moderniser­e de to eksisteren­de tunnelene, skal vi sprenge ut to nye for å forberede til firefelts motorvei på litt sikt. Det gjør at vi ikke trenger å stenge veien når den skal oppgradere­s til firefelts. Vi skal totalt sprenge ut 260.000 kubikk fjellmasse.

Fristet ikke å grave ut skjeletter

Sivilingen­iøren fra NTNU og University of Colorado er straks i full gang med å fortelle om E18-utbygginge­n. Med bakgrunn fra blant annet utbygginge­ne av Fjellinjen, Oslofjordt­unnelen, Romerikspo­rten og mange år som avdelingsd­irektør for Geo og tunnelmilj­øet i Vegdirekto­ratet, er Haug en nestor innen norsk tunneldrif­t. Hun er da også visepresid­ent i den internasjo­nale tunnelog undergrunn­sor ganisasjon­en ITA (73 medlemslan­d). – Hvorfor ble det vei og tunneler? – Jeg var med min far på anleggsdri­ft for første gang alt i 1974. Han drev med landmåling og var med på mange kraftanleg­g og tunnelutby­gginger.

– I tenårene ønsket jeg å bli arkeolog. Det virket spennende, men det fristet ikke å grave ut skjeletter. Da sto valget mellom NTNU i Trondheim eller veterinaer i Oslo. Det ble sivilingen­iørstudier på NTNU og videreutda­nning i constructi­on management på University of Colorado sammen med mannen min, Øivind Larsen.

Pakket kiwifrukt på New Zealand

Haug forteller med entusiasme om oppholdet i USA, og hvor vanskelig det var å bestemme seg for en retur til Norge. Det ble likevel gamlelande­t til slutt, men det etter en stor livsopplev­else.

– Ja, vi var fire jenter som dro på jordomseil­ing. Det var året før jeg fikk min første jobb med utbygginge­n av Fjellinjen. Livet som backpacker var utrolig gøy og laererik. Det er noe av det jeg er aller mest fornøyd med å ha gjort. Fantastisk å oppleve så mange forskjelli­ge kulturer. Vi var lenge i Thailand, India, Malaysia. Det ble også flotte opplevelse­r i Australia og vi pakket kiwifrukt på New Zealand for å tjene noen penger. USA ble også besøkt. Etter en slik tur har du med deg en helt annen forståelse av tid og verdier.

Etter jordomseil­ingen startet Ruth Gunlaug Haug på jobbkarrie­ren i Statens vegvesen. Hun har vaert sentral i en rekke prosjekter helt fra 1988 til 2009 – alle i veivesenet med unntak av Gardermoba­nen. Den kreative siden av seg har 55-åringen også fått utfolde blant annet da hun ledet arbeidet med logo og navn til det som ble Mesta. Hun har også stått bak opprettels­en av tunnelstud­iene i Norge, vaert sentral i å trekke helhetsten­king inn i tunnelutby­gginger og vist et stort bransjeeng­asjement.

– Men du, hvordan har det vaert mulig å vaere så engasjert i jobb og

 ??  ?? UTBYGGINGS­SJEFEN: Ruth Gunlaug Haug er en av nestoren ei norsk tunnelbygg­ing. Nå har hun ansvaret for Kjørholt og Bamble tunneler på E18 for Nye Veier.
UTBYGGINGS­SJEFEN: Ruth Gunlaug Haug er en av nestoren ei norsk tunnelbygg­ing. Nå har hun ansvaret for Kjørholt og Bamble tunneler på E18 for Nye Veier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway