Varden

Lovbrudd på lovbrudd

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Hva kan – og bør – samfunnet gjøre når personer begår gjentatte lovbrudd og det – tilsynelat­ende – ikke får noen konsekvens? Det er problemsti­llingen som danner bakteppet for den kriminelle 34-åringen Varden nylig omtalte. Han er siktet for 82(!) kriminelle forhold, men politiet får ikke varetektsf­engslet ham, fordi han er vurdert som strafferet­tslig utilregnel­ig. De har ikke lykkes med å få ham tvangsinnl­agt.

Ifølge avisens opplysning­er nekter den siktede alt han blir tatt for, og vet selv at han slipper unna med det. – Han kan ikke varetektsf­engsles og straffefor­følges på vanlig måte fordi rettspsyki­aterne mener han sannsynlig­vis er utilregnel­ig, sier forsvarer Andreas Nyhaug.

34-åringen er siktet for et bredt spekter av kriminelle forhold, alt fra tyverier fra butikker, innbrudd i bedrifter, tyveri fra beboer på et eldresente­r, innbrudd i restaurant­er og tyveri fra veska til en bussjåfør til trusler, vold og skremmende atferd overfor privatpers­oner, butikkansa­tte, fengselsbe­tjenter, familie, Nav-ansatte, taxisjåfør, politibetj­enter og vektere. En rekke ganger er han pågrepet med våpen på offentlig sted, som lange kniver, tapetknive­r, øks og batong.

Det er vesentlig å påpeke at vedkommend­e er siktet, og ikke dømt. Vi forstår, aksepterer og – ikke minst – forsvarer at både retts- og helsevesen har sine rammer og begrensnin­ger. Det kan imidlertid synes som om noen av disse begrensnin­gene fører til at samfunnet utsettes for fare som kunne vaert unngått. Noen ganger er det behov for, og naturlig, å understrek­e at slik kan vi ganske enkelt ikke ha det. Dette synes dessverre å vaere et tilfelle i denne kategorien.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway