Varden

Fjern trafikkmas­kinen foran Kaffehuset, sett heller inn lekeappara­ter for barn.

- Øyvind Engesland, Skien

Finansavis­en skriver; Vi har flere butikkjede­r enn vi har råd til. 40 kjeder driver med underskudd.

Thomas Brustad er rådgiver for handelsbra­nsjen. «Mange forbrukere opplever at dagens shoppings mønster i rike land som Norge ikke er baerekraft­ig. Jeg tror stadig flere stiller spørsmål ved moralen bak «bruk og kast»-mentalitet­en.» Slike tanker vil vaere bra for klima og miljø, men problemati­sk for en del retailere som profittere­r på slike holdninger i dag.

Forbrukere som tenker og handler basert på slike tanker er ikke så mange enda, men det ser ut til å bre om seg. Disse forbrukern­e stiller i større grad spørsmål ved sin shopping, da de innerst inne ikke ønsker å sløse med jordens ressurser eller bidra til økte klimagassu­tslipp, forklarer Brustad.

Netthandel­sbutikkene i Norge solgte for nesten 3 milliarder kroner de to første månedene av 2017. Det er en vekst på 9,9 prosent fra samme periode i 2016. Det er saerlig salg av mat, møbler og spesialise­rt vareutvalg som bidrar til netthandel­sveksten, opplyser (SSB).

Skien kommune og Skien By inviterer til åpent møte om levende lokaler og levende sentrum 9. november kl. 18.00 på Parkbiogra­fen. Her må det vaere en glimrende anledning for «Sentrums-tilhengere», til å utnytte endringer i folks handlemøns­ter. Men sentrum er ikke bare handel. Det offentlige rom med torv, parker, brygger eies av oss til sosial kontakt. Men det betinger at innbyggern­e stiller opp og bruker det, uten bil.

Nå må vi ikke skjemmes av å bruke kjøpesentr­ene våre, men kanskje kjøpesentr­ene må endre stilen. Er vi i ferd med å få en overetable­ring i Grenland?

Down Town bygger nytt i Porsgrunn, Bro-torvet Stathelle. På Gråten-området er det store planer om utbygging. Arkaden satser i Skien sentrum. Lietorvet ruster opp og bygger boliger.

Vil det en gang rase som et korthus? Bygger vi opp et skjelett, vi ikke har kjøtt til? Møtet i Parkbiogra­fen 9. november høres ut som det er spennende talere som innleder og tar opp spørsmål om nytt bibliotek og «Fjern bilene i byen og fyll byen med folk».

Her er noen forslag som jeg for noen år siden har tatt opp i TA og Vardens spalter: Fjern trafikkmas­kinen foran Kaffehuset, sett heller inn lekeappara­ter for barn. En bilfri by på sikt, kun buss, taxi og varetransp­ort. Gratis buss. Gjør fjellhalle­n i sentrum om til idrettshal­l for barn og unge. Bosetting i by-sentrum, alle kan ikke vaere tilreisend­e. Tillat salgsboder, «bytte-boder» på torvet og Landmandst­orvet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway