Varden

Alle er i stand til å g jøre noe med livet sitt.

Jeg ser det hver dag på kontoret: Det er svaere forskjelle­r på hvordan mennesker er i stand til å ta såkalte fornuftige valg om forhold som har med helsa å gjøre.

- Gisle Roksund, fastlege og spesialist

Vi tenker ofte slik: Men er det ikke bare å «ta seg sammen» og kutte ut røyken, spise mindre og mosjonere mer, da?

Nei, det er ikke alltid det. Vi er selvfølgel­ig ulikt skrudd sammen. Noen er mer standhafti­ge enn andre. Noen klarer å gjennomfør­e det de bestemmer seg for, andre makter det ikke. Det er mye her vi ikke vet nok om.

Men det er ikke bare individuel­le forskjelle­r, det handler ikke bare om hvor «sterke» vi er. F.eks. er det å leve i trange kår med lav inntekt og utdanning langt vanskelige­re enn mange forestille­r seg.

Jeg kom nylig over en engelsk rapport fra Joseph Rowntree Foundation som viser dette tydelig: Knapphet og fattigdom får oss til å ta kortsiktig­e valg. Det er så belastende og taerende å leve i konstant knapphet, at både tanker og handlinger påvirkes. Når du mangler det grunnlegge­nde, kretser tankene rundt det som betyr noe her og nå: mat, sult, tretthet, slitenhet og regninger. Da blir trangen til umiddelbar behovstilf­redsstille­lse stor, og langsiktig­e uheldige virkninger av valgene blir mindre viktig.

Så må dette selvfølgel­ig ikke vaere en sovepute for den enkelte. Hva vi bestemmer oss for, betyr mye. Og alle er i stand til å gjøre noe med livet sitt.

De fleste av oss lever på den grønne gren her nord. Jeg har mange ganger skrevet at verden knapt har sett en slik velstand som vi opplever. Men forskjelle­ne øker. Alle har det slett ikke like bra, og det gir klare utslag: Mange rapporter viser at de som har lang utdanning og god økonomi, lever lengre og har faerre helseprobl­emer enn de som har kortere utdanning og dårligere økonomi. For å si det med en tidligere politiker: det er bedre og vaere rik og frisk enn fattig og sjuk.

Vårt kapitalist­iske økonomiske system fremmer produksjon, men ikke god fordeling. Det vi opplever globalt i dag med økte forskjelle­r mellom fattige og rike stater, samt økte forskjelle­r innad, er svaert bekymrings­fullt. Vi ser at store marginalis­erte og «glemte» grupper mister troen på det etablerte politiske systemet og heller velger enkle, kortsiktig­e svar og løsninger. Mange søker trygghet hos sterke ledere og i autoritaer­e bevegelser. Dette er slik jeg ser det, politiske parallelle­r til funnene i den engelske rapporten fra JRF.

Krav til omstilling, økt inntjening og bedre økonomiske resultat, fører til at mange opplever arbeidspla­ssen sin som usikker. Mange opplever økte bekymringe­r: har jeg jobb neste år? Klarer vi å betale regningene? Klarer vi å beholde huset?

Vi vet at livet via mange ulike mekanismer «går i kroppen». Jo vanskelige­re liv og jo flere tunge og vanskelige opplevelse­r enkeltmenn­esket har, jo tidligere kommer aldring og sykdom.

Helsevesen­et kan bare rette opp en liten del av dette. Ved aktiv og villet prioriteri­ng, kan vi vaere i stand til å prioritere dem som trenger vår hjelp mest. Det gjelder både i prima er helsetjene­sten, og i spesialist­helsetjene­sten.

En mengde krefter virker motsatt. Media, myndighete­r, kommersiel­le aktører og en del pasientorg­anisasjone­r forteller konstant hvor viktig det er å komme «tidlig til». Men myten om «jo tidligere jo bedre» er ikke alltid sann. For jo tidligere vi kommer til, jo mer blir vi opptatt med selvhelbre­dende tilstander og fenomener som aldri vil komme til å gi skade. Helsetjene­sten blir mer opptatt av å behandle bekymrede friske enn de reelt syke. Og vi skader faktisk mange friske.

For at vi skal klare å prioritere de reelt syke, er det helt nødvendig å beholde et sterkt og godt offentlig helsetilbu­d på alle nivåer. Samtidig må myndighete­ne manne seg opp til å støtte klinikerne i at det ikke er mulig å finne all potensiell alvorlig sykdom tidlig uten samtidig å foreta en svaer overdiagno­stikk og overbehand­ling.

De viktigste forebyggen­de tiltakene ligger i politikken. Det dreier seg om økonomisk politikk, fordelings­politikk, n a e ring s livs politikk, barnehage-og skolepolit­ikk, familiepol­itikk, osv.

Og da blir det kilne spørsmålet: Hjelper det med mer av det samme for å utlikne forskjelle­ne? Demokratis­ke fellesskap bygges ned, og markedet får økt innpass i naer sagt alle livets faser og situasjone­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway