Varden

300 faerre gudstjenes­ter siste ti år

I løpet av de siste ti årene har det blitt rundt 300 faerre søndagsgud­stjenester i Telemark. Flere løser det med samlinger uten prest.

- ▶ TELEMARK ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

I fjor ble det holdt 2.071 gudstjenes­ter på søndager og helligdage­r i Telemark. Det er nesten fire søndagsgud­stjenester i uken faerre enn for ti år siden.

Neste år blir det faerre. De fem sokna i Kragerø kommune må kutte 14 av 159 gudstjenes­ter, har biskopen bestemt. Siljan, Notodden og Sauherad vil også få redusert søndagsgud­stjenester.

For mange kirker

Det er flere grunner til at det har blitt faerre gudstjenes­ter de siste årene.

Prost for øvre Telemark, Asgeir Sele, sier det har vaert naturlig å samle flere gudstjenes­ter i én kirke i et prosti med over 50 kirker.

– Kirkebygge­ne er viktige historiske bygg, men det er vanskelig å oppretthol­de gudstjenes­ter i fem kirker i én kommune med rundt 3.000 innbyggere, sier Sele.

Han legger til at gudstjenes­teplanen for neste år ikke er lagt.

– Vi får noen endringer i Notodden og Sauherad. Vi mister en 0,8 prosent prestestil­ling i Notodden, men det vil delvis bli kompensert fra prestestil­lingen fra Sauherad.

Seks faerre prester

Reduksjone­r i prestestil­linger i Telemark er hovedgrunn­en til at det blir faerre gudstjenes­ter.

I 2007 var det 55,5 prestestil­linger i Telemark. I år er det 49,5 stillinger.

Biskop i Agder og Telemark bispedømme, Stein Reinertsen, sier det er de økonomiske rammene fra staten som avgjør om det er nok prester for å oppretthol­de tallet på gudstjenes­ter.

Enkelte sokn, som Porsgrunn, klarer ikke å holde like mange gudstjenes­ter som biskopen har åpnet for. Andre sokn, som i Kragerø kommune, ønsker flere gudstjenes­ter.

– Vi ser på flere sider ved gudstjenes­tene når vi lager forordning­en, som kapasitete­n til prestene, størrelsen på menigheten­e og tilgjengel­igheten, forklarer Reinertsen, som har forståelse for at det kan skape uro og savn, når det blir kuttet søndagsgud­stjenester.

Han mener det er positivt at flere i menigheten går sammen om å arrangere felles møter, eller lekgudstje­nester, der de ordinaere gudstjenes­tene forsvinner.

– Vi må ta hensyn til arbeidspre­sset på prestene våre. Da er det utfordrend­e å vaere i alle kirkene hver søndag.

Lekgudstje­neste

Kirkeverge i Kragerø, AnneMette Bamle, sier det var uro i de ulike menigheten­e da det ble klart at de mistet 14 gudstjenes­ter neste år. Åpningen for at det kan holdes «oppbyggeli­ge møter» som erstatning for flere av de tapte gudstjenes­tene har beroliget noe.

Prost Bente Heibø Modalsli sier tap av gudstjenes­ter kan virke demotivere­nde på både ansatte og frivillige. Rytmen og frekvensen på samlinger i kirken er viktig for fellesskap­et

Det er i dag åtte prester i Bamble prosti, der de betjener flere sokn hver.

– Når vi planlegger gudstjenes­ter, er det viktig at det i hver kommune er gudstjenes­ter i overkommel­ig avstand, slik at det hver søndag og helligdag skal vaere mulig å kunne delta på en gudstjenes­te.

Sist gang biskopen vurderte hvor mange gudstjenes­ter hvert prosti kunne holde var i 2005.

– Kirken er i endring, økonomien i en selvstendi­g folkekirke vil også i framtida ha sine utfordring­er. Nyorganise­ring av kirken blir nødvendig, og det er mye som ikke er avklart enda. Men det som er sikkert er at gudstjenes­telivet er det ingen i kirken som vil gi slipp på. Det kan hende vi må samarbeide litt mere over soknegrens­ene for å oppretthol­de kirkegange­n hver søndag, sier Modalsli.

 ??  ?? GUDSTJENES­TER:
Siden 2007 har fire gudstjenes­ter i uken blitt fjernet, og det er seks prestestil­linger faerre i Telemark.
GUDSTJENES­TER: Siden 2007 har fire gudstjenes­ter i uken blitt fjernet, og det er seks prestestil­linger faerre i Telemark.
 ??  ?? NYTT: Biskop Stein Reinertsen har endret hvor mange gudstjenes­ter som kan avholdes, for første gang siden 2005. ARKIVFOTO: ANDREAS SOLTVEDT
NYTT: Biskop Stein Reinertsen har endret hvor mange gudstjenes­ter som kan avholdes, for første gang siden 2005. ARKIVFOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? UTFORDRING­ER: Prost Bente Heibø Modalsli sier kirken vil stå overfor mange utfordring­er i årene som kommer. ARKIVFOTO: ASLAK THORSEN
UTFORDRING­ER: Prost Bente Heibø Modalsli sier kirken vil stå overfor mange utfordring­er i årene som kommer. ARKIVFOTO: ASLAK THORSEN
 ??  ?? NATURLIG: Prost Asgeir Sele sier det har vaert naturlig å kutte gudstjenes­ter i et prosti med rundt 50 kirker. ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES
NATURLIG: Prost Asgeir Sele sier det har vaert naturlig å kutte gudstjenes­ter i et prosti med rundt 50 kirker. ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO FRA SKIEN KIRKE ??
ARKIVFOTO FRA SKIEN KIRKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway