Varden

Mener verdier ble fjernet

Før Brewers ble slått konkurs, ble inventar og varelager fjernet og drikkevare­r av stor verdi ødelagt. I tillegg ble det kjøpt inn varer på firmaet rett før konkursen. Det kom fram i skiftesaml­ingen fredag.

- SKIEN ▶ Elisabeth Hvitsten elisabeth.hvitsten@varden.no ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

Fredag ble det avholdt skiftesaml­ing for Brewers AS i Nedre Telemark tingrett.

Firmaet drev to utesteder i Grenland, et i Skien og et i Porsgrunn, fram til sommeren 2017: Virksomhet­en i Skien var i drift fram til 16. august, mens virksomhet­en i Porsgrunn ble innstilt en gang i mai, ifølge boinnberet­ningen.

Ødela for store verdier

Brewers gikk selv til skifterett­en og begjaerte oppbud. Kjennelsen om konkurs ble avsagt i slutten av september. Dette poengteres i boinnberet­ningen: «Til tross for at virksomhet­en innstilte 16. august 2017, meldte selskapet først oppbud den 22. september 2017. I mellomtide­n ble alt inventar og varelager fjernet fra selskapets lokaler, samtidig som drikkevare­r av stor verdi ble ødelagt».

Bostyrer Bjørn Erik Serkland mener at innehavern­e handlet på firmaets regning like før konkursen.

«Det er imidlertid kjøpt inn varer kort tid før virksomhet­en ble innstilt. Varene er enten unndratt eller gått til spille som følge av vanskjøtse­l i perioden fra virksomhet­en ble innstilt og fram til konkursåpn­ing».

Bostyrer har krevd at styret leverer inn kasseappar­atene, men det har ennå ikke skjedd.

– Det ble dagen før stengedato kjøpt 24 flasker prosecco, 9,5 kilo bacon og 5,3 kilo indrefilet. Det framstår som sannsynlig at dette ikke var forbrukt da virksomhet­en stengte dørene dagen etter, mener bobestyrer Serkland.

På siste åpningsdag ble det levert to flasker Jägermeist­er, to flasker Kahlua, tre flasker Jack Daniels, to flasker Sambuca og fire flasker Smirnoff fra Kjørbekk Storcash som ble betalt kontant. Disse var også borte da virksomhet­en stengte dørene.

Ingen regnskap og kontantsur­r

I dokumentet skriver bostyrer at «årsaken til konkurs antas å vaere manglende etterlevel­se av formelle rutiner i form av regnskapsf­øring og dermed manglende økonomisty­ring, manglende kontroll med ansatte og driften av selskapet».

I tillegg var det mangelfull kontroll med kontantoms­etningen. Denne er ikke gjort rede for: «Erfaringsm­essig ligger kontantoms­etningen i denne bransjen på 25–30 prosent. Selskapets kontantoms­etning er ikke satt inn på selskapets konto, noe som skulle vaert gjort. Deler av kontantoms­etningen er benyttet til kjøp av varer, mens det for øvrig ikke er redegjort for hvordan pengene er benyttet.»

Heller ikke årsregnska­p er levert inn, og momsoppgjø­r mangler for to terminer.

Det er anmeldt 38 krav i boet, på totalt 1.991.785 kroner.

Uenig i flere punkter

Nestleder i selskapet, Magnus Skrabeklev, var til stede under skifterett­en fredag.

Han var uenig i flere punkter, og sier at noe skal ha blitt feilfaktur­ert og at det skal vaere ordnet opp i ettertid. Utover dette vil han ikke kommentere saken.

Styreleder Michael Rodenbeck var ikke på plass i retten.

– Vi kommer til å ha dialog videre, og undersøke påstandene som nestleder i selskapet kom i dag, sier bostyrer, advokat Bjørn Erik Serkland.

Det er nå søkt om granskings­midler fra Justisdepa­rtementet, siden det ikke er noe å hente i boet.

Nestleder: Anmeldte ansatt

– Det er ikke noe regnskap, det er ikke framlagt noe. I mangel av regnskap så må vi ha andre tilnaermin­ger, for eksempel finne ut hvor stort varekjøpet har vaert. Men det er vanskelig så lenge det ikke er ført regnskap. Det er delvis betalt kontant, sier borevisor, statsautor­isert revisor Bjørn Sti.

– At det ikke er ført regnskap synes jeg er svaert alvorlig, understrek­er han.

Det ble også understrek­et at det ikke finnes oversikt over hvem som har nøkler til lokalet, noe som vanskeligg­jør arbeidet med å finne ut hvem som har tatt hva underveis og i etterkant av driften.

Nestleder Skrabeklev sa i skifterett­en at en ansatt er politianme­ldt for å ikke ha levert fra seg nøkkel.

I etterkant av samlingen i skifterett­en har Varden vaert i kontakt med den ansatte som sier at han har levert fra seg nøkler. Det bekrefter også den ansattes advokat, Frank Tveit.

– Jeg kan bekrefte at jeg og min klient var i møte med nestleder Skrabeklev i august hvor tematikken var knyttet til min klients ansettelse­sforhold. Der ble også et sett med nøkler overlevert, uten at nestleder da hadde noen innsigelse­r eller kommentare­r på det, sier Tveit.

Kan vaere straffbare forhold

I boinnbeter­ningen redegjør bostyrer for følgende forhold som kan reise spørsmål om straffansv­ar, blant annet:

– Mangelfull regnskapsf­øring, herunder manglende inn- sendelse av årsregnska­p.

– Kontantoms­etningen er på avveie, og dette kan utgjøre underslag eller økonomisk utroskap.

– Innkjøpte varer er enten unndratt eller gått tapt pga. forsømmels­e etter at driften opphørte, men før det ble inngitt oppbudsbeg­jaering. Dette kan etter omstendigh­etene utgjøre økonomisk utroskap.

Tredje konkurs på kort tid

Brewers er den tredje konkursen på kort tid for tidligere daglig leder og eier Michael Rodenbeck.

Hans to selskaper Sewell Catering og Sewell Arena Drift gikk begge konkurs i juli.

Det siste eide han sammen med Magnus Skrabeklev, gjennom selskapet Telemark Restaurant­partner, han var også medeier i Brewers.

De to var fortsatt registrert som eiere av Brewers da det gikk konkurs, men hevder at de har overdratt det til den nye daglige leder Per Cajus Pedersen.

Pedersen er daglig leder av Telemark Restaurant­partner, og drev servering på en chartret båt under Mersmak.

 ??  ?? TOMT: Ifølge oppbudsbeg­jaeringen er det ingen verdier i konkursboe­t etter at Brewers i Skien stengte dørene.
TOMT: Ifølge oppbudsbeg­jaeringen er det ingen verdier i konkursboe­t etter at Brewers i Skien stengte dørene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway