Varden

Saksøkt av tre ansatte på ett år

På ett år har tre ansatte ved Bjorstadda­len Naering AS saksøkt selskapet for ugyldig oppsigelse. Flere tidligere medarbeide­re forteller om konflikter og utfrysing på jobb.

- Fortsetter på de neste sidene ▶

I løpet av ett år har Bjorstadda­len Naering AS blitt saksøkt av tre ansatte. Det kommunale aksjeselsk­apet har inngått forlik i alle tre sakene. Flere eks-ansatte forteller om alvorlige konflikter på jobben.

É n kvinne og to menn har saksøkt arbeidsgiv­eren etter konfliktfy­lte, men vidt forskjelli­ge oppsigelse­ssaker. Tre søksmål på ett år er mye i et selskap med 26 ansatte. Alle de tre sakene har endt med forlik før de skulle opp i Nedre Telemark tingrett. Trolig har alle de tre saksøkerne fått noen hundre tusen kroner hver for at Bjorstadda­len Naering AS skulle slippe rettssak og offentlig skittentøy­vask. Nøyaktig hvor mye penger som er utbetalt er imidlertid hemmelig, og ingen av partene vil si noe om det til Varden.

– Det er et meget godt arbeidsmil­jø her, sier Sindre Hauen, som er daglig leder for Bjorstadda­len Naering AS til Varden.

Klagde på ledelsen, ble oppsagt

Det mener ikke er rekke tidligere ansatte som Varden har vaert i kontakt med. De har blitt oppsagt eller valgt å levere oppsigelse­n selv etter opprivende konflikter på jobben.

Bjorstadda­len Naering AS ble opprettet i 2014, da driften av det kommunale avfallsanl­egget skulle omorganise­res som kommunalt eid aksjeselsk­ap. I tiden etter dette oppsto en rekke konflikter. Flere som hadde jobbet lenge som kommunalt ansatte ble sagt opp eller sluttet selv på grunn av konflikter og det de opplevde som dårlig arbeidsmil­jø.

En av oppsigelse­ne gjaldt en kvinne (47) som hadde jobbet ved avfallsanl­egget siden 2007. På vårparten i fjor følte hun seg utfrosset og dårlig behandlet av daglig leder og en annen person i ledergrupp­a.

– Jeg hadde alltid vaert glad i arbeidspla­ssen min, men nå gruet jeg meg til å gå på jobb, sier kvinnen.

Hun ba om en samtale med daglig leder om trivsel på arbeidspla­ssen. Møtet fant sted på sjefens kontor 8. april, og kvinnen hadde med seg sin tillitsval­gte fra Fagforbund­et.

Hun fortalte at hun mistrivdes og ville ta opp dette som HMS-sak. Hun mente det var dårlig kommunikas­jon på kontoret og hun fortalte at hun følte seg tilsidesat­t og ekskludert. Hun klaget også på noe manglende og dårlig arbeidsuts­tyr. Men hun ble ikke akkurat bønnhørt.

– Sindre Hauen hevet stemmen og sa at «over 50 prosent av det du sier er bare tull», forteller kvinnen.

I referatet er det noe mer nøkternt formulert som: «Han mener at det ikke er hold i alle påstandene».

Ble nedbemanne­t mens bedriften vokste

Etter dette møtet gikk det bare to uker, så ble hun innkalt til drøftelses­møte, med beskjed om at arbeidsgiv­eren vurderte «endring eller oppsigelse av arbeidsfor­hold». Bjorstadda­len Naering AS var i rask vekst og ansatte stadig flere personer, men sjefen skrev at hun nå risikerte å bli rasjonalis­ert bort på grunn av omorganise­ringer. Hun var den eneste som fikk et slikt varsel, etter det Varden får opplyst.

Hun hadde med seg hovedtilli­tsvalgt for Fagforbund­et i Skien kommune, som sa at det måtte vaere mulig å tilby henne kurs som trengtes for å fortsette i jobben. Konklusjon­en ble at partene skulle tenke på det og møtes igjen neste uke.

– Men dagen etter kom sjefen bort og stakk et brev i hånda mi klokka 15.45, deretter gikk han rett ut, uten å si noe, forteller kvinnen.

Hun trodde nesten ikke sine egne øyne da hun leste brevet: «Det er besluttet at din stilling hos oss med hovedansva­r på utfakturer­ing og vektoperat­ør rasjonalis­eres bort, og du sies med dette opp fra din stilling i Bjorstadda­len Naering AS».

Nektet å ta imot arbeidsfri­tak

Tre uker etter at hun hadde klaget på utfrysing og dårlig kommunikas­jon med ledelsen, sto hun altså med oppsigelse­n i hånda. Hun hadde tre måneders oppsigelse­stid, og ble tilbudt lønn uten å gå på jobb i disse tre månedene. Men hun nektet å godta at hun hadde fått sparken, og gikk på jobb som før – rett nok etter å ha hatt fri på mandagen som ironisk nok var 1. mai. Med advokat fra Fagforbund­et saksøkte hun arbeidsgiv­eren for usaklig oppsigelse, og hadde rett til å stå i jobb til saken var avklart.

– Men dagen før sommerferi­en ble jeg fratatt mobiltelef­onen som jeg hadde hatt i mange år. Da jeg kom tilbake fra ferie var pulten min ryddet. Alle private ting var lagt i esker, bilde av datteren min tatt ned, PC-en var satt i en krok. Jeg hadde jobbet med kontoroppg­aver, men fikk nå beskjed om å gå og ta ut nytt arbeidstøy og en kost, og gå og feie på privatmott­aket. Jeg ba om opplaering i farlig-avfall-håndtering og truckfører­bevis, slik alle de andre på mottaket hadde. Det fikk jeg ikke; det var bare kost, spade og slange igjen til meg. Det var ikke en jobb, det var tull og klovneri, sier kvinnen.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ??
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK
 ??  ?? ARBEIDSPLA­SS: 26 mennesker er ansatt i det leder Sindre Hauen (innfelt) mener arbeidsmil­jøet
ARBEIDSPLA­SS: 26 mennesker er ansatt i det leder Sindre Hauen (innfelt) mener arbeidsmil­jøet
 ??  ?? SORTERING: Optisk sortering av husholdnin­gstingene de ansatte jobber med i Bjorstadda­len.
SORTERING: Optisk sortering av husholdnin­gstingene de ansatte jobber med i Bjorstadda­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway