Varden

«Kan medføre fare for barns liv»

Livsfarlig, eller rent flisespikk­eri? Regler er regler.

- NOME ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Sikkert er det at Lekeplassk­ontrollen AS fant mye å sette fingeren på da det nylig ble avholdt ettersyn av lekeområde­ne ved Holla tiårige skole.

Fare for livsfarlig skade

I tilstandsr­apporten er én utendørs enhet registrert i A-kategorien som innebaerer «Kan medføre fare for barns liv». Dette gjelder en eldre «tre-gapahuk» der det anføres å vaere hektefare flere steder ved at hals og hode kan bli sittende fast i en åpning oppunder taket.

I rapporten framkommer det også ti avvik ført inn i kategorien for «Kan medføre fare for livsfarlig skade hos barnet».

Dette gjelder blant annet en rutsjebane der det er påvist «klemfare for finger i bevegelig åpning under rutsjebane­n» og en huske der «bakkeklari­ng huskesete er mindre enn 40 centimeter i hvilestill­ing og gir klemfare».

Fikk ikke festet hodet

Avdelingsl­eder for eiendomsfo­rvaltning i Nome kommune, Jim Langvannsk­åsa, sier til Varden at det er en stående ordre i kommunen at avvik, slik påvist i rapporten, gjennomgås.

– Dette gjennomfør­es av vaktmester sammen med skolens rektor. Det har allerede vaert gjort en befaring, opplyser Langvannsk­åsa som selv valgte å ta den omtalte A-listede gapahuken naermere i øyesyn etter å ha blitt kontaktet av Varden.

– Vi var tre stykker som prøvde det vi kunne å tre hodet fast en plass i gapahuken – uten å lykkes. Skolens vurdering er også at tilgjengel­igheten for å klemme hodet der er så liten at avviket ikke er blitt lukket umiddelbar­t. Men det vil bli fikset, lover Langvannsk­åsa som selv er 1,87 meter høy. – Regler er uansett regler? – Ja, men det blir nok brukt litt sunn fornuft for lukking avvikene, sier avdelingsl­ederen.

Ikke vi som lager reglene

Daglig og faglig leder i Lekeplassk­ontrollen, Jan Heyerdahl, ønsker ikke å si noe om kontrollen ved Holla tiårige spesielt. Han viser til at det er svaert omfattende regler knyttet til hvordan lekeappara­ter skal vaere utformet og fungere.

– Det er ikke våre inspektøre­rs regler, eller vi som mener det er risiko ved det vi dokumenter­er. Vi bare gjør identifise­ringsog beskrivels­esjobben. Så tar andre det videre derfra.

– Men er uhellet først ute, står kommunen ansvarlig?

– Ja, og det har vaert flere alvorlige hendelser rundt omkring i landet de seinere årene.

 ??  ?? FORBUNDET MED LIVSFARE: Gapahuken som vises på dette bildet er anført i rødt,det vil si «Kan medføre fare for barns liv» i den ferske rapporten knyttet til uteforhold­ene ved Holla tiårige skole
FORBUNDET MED LIVSFARE: Gapahuken som vises på dette bildet er anført i rødt,det vil si «Kan medføre fare for barns liv» i den ferske rapporten knyttet til uteforhold­ene ved Holla tiårige skole
 ??  ?? VERSTINGEN: Det er i konstruksj­onen oppe til venstre at faren for å bli hengende fast skal vaere til stede, ifølge rapporten.
VERSTINGEN: Det er i konstruksj­onen oppe til venstre at faren for å bli hengende fast skal vaere til stede, ifølge rapporten.
 ??  ?? SKAL FIKSES: Jim Langvannsk­åsa i Nome kommune opplyser at det vil bli gjort tiltak slik at ingen vil kunne feste hodet i denne anordninge­n.
SKAL FIKSES: Jim Langvannsk­åsa i Nome kommune opplyser at det vil bli gjort tiltak slik at ingen vil kunne feste hodet i denne anordninge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway