Varden

Rafto-prisvinner­e har få håp om fred

Parveena Ahangar og Imroz Parvez kjemper for siviles rettighete­r i en vaepnet konflikt. Å få Raftoprise­n er en aere, men fører neppe til bedring med det første.

- OSLO Mette Estep, NTB

Det sier de to prisvinner­ne til NTB, før de søndag skal motta Raftoprise­n 2017 for innsatsen i delstaten Jammu og Kashmir i India. Imroz Parvez er advokat og bruker juridiske virkemidle­r for befolkning­ens grunnlegge­nde menneskere­ttigheter og likhet for loven. Det er lenge før det målet er nådd, sier han.

– Vi syns det er en stor aere å få prisen, å komme hit og møte andre som jobber for menneskere­ttigheter. Det er en mulighet til å fortelle sannheten om det som skjer i Jammu og Kashmir. Men dette er ikke en konflikt som vil eller kan løse seg på kort tid. Denne kampen vil fortsette, sier Parvez til NTB.

Viktig oppmerksom­het

Kashmir ble delt mellom India og Pakistan i 1947 og har vaert et konfliktfy­lt område siden. Fra 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyr­te delen som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet. I 2008 eskalerte konflikten ytterliger­e.

– Indiske myndighete­r har utplassert 600.000-700.000 soldater fra haeren. Det er et av de farligste områdene i India. Det vil nok ikke gå over på flere år. Men vi håper at anerkjenne­lsen det er å få en slik pris kan gi ringvirkni­nger på lengre sikt. Det betyr at selv om bruddene på menneskere­ttighetene fortsetter, så får de indiske myndighete­ne et signal om at noen følger med. Raftostift­elsen har fulgt med, verden følger med. Er det noe indiske myndighete­r ikke vil, så er det at det blir internasjo­nalt kjent hvordan de behandler befolkning­en. Det bryter med imaget India ønsker å ha som et åpent demokrati, sier Parvez.

Ikke bare politikk

Jammu og Kashmir er den eneste delstaten i India der et flertall av befolkning­en er muslimer. Stridighet­er basert på religion og grenser overskygge­r hvordan sivile blir behandlet av indiske myndighete­r. Over tid har myndighete­ne etablert en serie lover som har lagt til rette for at de militaere styrkene kan bruke vold, arrestere folk, ødelegge hus og skyte for å skape ro og orden. Personer kan fengsles i opptil to år uten siktelse eller dom. Det antas at naermere 10.000 mennesker er bortført fra familiene sine. Parveena Ahangars 17 år gamle sønn ble bortført i 1991.

– Jeg håper verden vil erkjenne at det som skjer i Kashmir er en humanitaer katastrofe, ikke bare en politisk konflikt, sier hun.

Ahangar er etter sønnenes forsvinnin­g blitt grunnlegge­r og leder av organisasj­onen Associatio­n of Parents of Disappeare­d Persons (foreldrefo­reningen for forsvunne personer – APDP), som arrangerer fredelige protester og tilbyr praktisk assistanse til de etterlatte.

Konferanse

Prisutdeli­ngen finner sted søndag kveld på Den Nationale Scene i Bergen, og lørdag blir Raftokonfe­ransen 2017arrang­ert i Universite­tsaulaen i samme by. Tema i år er Kashmir og kampen for siviles rettighete­r i områder med vaepnet konflikt. I tillegg til innlegg av Ahangar og Imroz, bidrar talere fra universite­ter i USA og Storbritan­nia.

Hensikten med Raftoprise­n er å få internasjo­nal oppmerksom­het rettet mot glemte konflikter og brudd på menneskere­ttighetene. Ahangar og Parvez tror India vil føle det svaert ubehagelig om det blir allment kjent at sivile i delstaten deres utsettes for overvåking, tortur, forsvinnin­ger, rettsløshe­t og en eskalerend­e militarise­ring. Raftostift­elsen har oppfordret India til å legge mer til rette for ikkevoldel­ig menneskere­ttighetsar­beid.

– Om denne prisen vil gjøre noen forskjell eller ikke, gjenstår å se, sier Parvez.

 ??  ?? STORE MENNESKELI­GE LIDELSER: Indiske militaerst­yrker i Srinagar i den indiske delstaten Jammu og Kashmir slår ned på separatist­grupper, men utsetter også sivilbefol­kningen for store lidelser.
STORE MENNESKELI­GE LIDELSER: Indiske militaerst­yrker i Srinagar i den indiske delstaten Jammu og Kashmir slår ned på separatist­grupper, men utsetter også sivilbefol­kningen for store lidelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway