Varden

Alle tiders tårn

I år er det 150 år siden Norges mest berømte tårn ble reist.

- Tekst: Tarje Holtvedt/NTB

Tryvannstå­rnet har skiftet skikkelse tre ganger, vaert tidvis borte, og alltid vakt sterke følelser. Det første utsiktstår­net på Tryvannshø­gda i Oslomarka ble reist av skogeieren og bankieren Thomas Heftye i 1867. Heftye var en av de fremste pådriverne for det organisert­e friluftsli­vet i Norge. Da han bygde Tryvannstå­rnet, gikk han svanger med ideen til Den Norske Turistfore­ning, som han stiftet året etter for å «gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land».

Tårnet på Tryvannshø­gda var et spinkelt reisverk i tre etasjer, med en smal plattform øverst for de aller dristigste. Høyden skal ha vaert respektabl­e 35 alen (22 meter). Fra toppen hadde man utsyn over en hovedstad som hadde fått fordoblet sitt innbyggert­all bare siden midten av århundret, men som ennå ikke huset mer enn ca. 80.000 sjeler.

Bankierens testamente

Den vaerutsatt­e beliggenhe­ten i over 500 meters høyde taeret sterkt på Thomas Heftyes tårn. I 1883 ble det revet, men omgående ble erstattet med et nytt. Kort før sin død i 1886 testamente­rte Heftye tårnet med omkringlig­gende grunn til Kristiania kommune. Eiendommen skulle vaere til «Almenheden­s Benyttelse til Udflugtsst­ed», presiserte han, og kunne ikke avhendes.

Dette nye tårnet liknet forgjenger­en, en åpen konstruksj­on med tre plattforme­r som var forbundet med bratte trapper. Utsikten var upåklageli­g. Mil på mil i alle retninger med åkrer og enger, skoger, innsjøer, elver, byer, sund og fjorder. På klare dager kunne man se helt til Sverige.

Men vind og vaer taeret like nådeløst på det andre tårnet som det første. I 1923 måtte Tryvannstå­rnet rives for andre gang.

Storslåtte planer

Straks tårnet var revet, tok byarkitekt Harald Aars til orde for å bygge et nytt. Han tegnet egenhendig et utkast og presentert­e det for byens formannska­p, men fikk ikke gehør for planene.

Samtidig svulmet visjonene for Tryvannshø­gda i hodene på investorer, politikere og sportsentu­siaster. Et utsiktstår­n virket plutselig litt smålåtent. Hva med å omskape hele åsen ti let internasjo­nalt vinter sportssent­er, med alpinbakke­r, akebakker, skøytebane og hoteller? Det ble snakke tom et norsk Davos. Hvis det nå skulle vise seg at Oslo ble vertsby for de olympiske vinterleke­ne i 1944 – tanken på å legge inn søknad var i ferd med å bre seg i Idrettsfor­bundet – så ville man få bruk for store anlegg. De fleste av planene rant ut i sanden. Inkludert vinter-OL 1944, som ble avlyst på grunn av krigen.

Stormen

I den voldsomme vinterstor­men som feide inn over Oslo i november 1930, gikk tusener av graner over ende. Stormen satte også ny fart i arbeidet med å gjenreise Tryvannstå­rnet. Med mengder av granstokke­r liggende strødd i området, skulle det i hvert fall ikke stå på materialen­e. I 1931 utlyste kommunen en arkitektko­nkurranse. Et av kravene var at tårnet skulle bygges av vindfelt tømmer fra Frogner seterskoge­n.

75 bidrag kom inn til konkurrans­en. Bidragene represente­rte et mylder av ulike stilretnin­ger, og hadde navn som «Blåfjell», «Stjernekik­kert», «Skaufyr», «Marvnisse» og det uunngåelig­e «Babels tårn». Ett forestilte en drage, et annet en liten vokterboli­g med tårnet ragende opp som en mektig skorstein.

Arkitekt Eyvind Moestue vant konkurrans­en med bidraget «Barfrø», men vinnerutka­stet ble aldri realisert, kanskje kom kommunen til at det ville bli for dyrt å bygge.

Byarkitekt Aars tegnet et i stedet et helt nytt utkast som ble godkjent uten dikkedarer. Byggearbei­dene begynte i februar 1933, og i november samme år kunne ordfører Getz erklaere det tredje Tryvannstå­rnet for åpnet.

Bekvem bygning

Det nye tårnet var reist 100 meter nord for det gamle, der åsen nådde sitt toppunkt på 529 meter over havet. Den lukkede konstruksj­onen var av solid rundtømmer og målte 18,5 meter i høyden. Taket var dekket med kobberplat­er for å motvirke råte. Atskilte trappeløp hindret sammenstøt mellom oppadgåend­e og nedadgåend­e gjester. I utsiktsrom­met var det montert en skive der avstanden til fjerne og naere landemerke­r kunne

avleses, fra Gaustatopp­en (114 km) til Skjennungs­åsen (2 km). I det hele tatt var bygningen langt mer bekvem og publikumsv­ennlig enn forgjenger­ne.

Månerakett­en

«Vi velger å reise til Månen,» erklaerte president John F. Kennedy i en tale i Texas 12. september 1962. Da det fjerde Tryvannstå­rnet ble åpnet seks dager senere, i strålende høstsol, var det nettopp en månerakett mange mente det liknet på.

I Harald Aars’ gamle tårn pep vinden da gjennom tomme trappegang­er, etter at det var blitt stengt for publikum i 1954 på grunn av råte.

Arkitekt P.A.M. Melbyes moderne, usentiment­ale formspråk vakte sterke reaksjoner. «Spar oss for månerakett­en,» lød overskrift­en i et leserbrev. En annen kritiker mente tårnet så ut som en gravid flaggstang. Oslos frittalend­e turistsjef Alfhild Hovdan gikk enda lengre, og omtalte planene som «ekshibisjo­ner i smakløshet».

Turistmagn­et

Men publikum lot til å like P.A.M. Melbyes nye tårn. Det var da også atskillig å like. Med sine 118 meter var stål- og betongkjem­pen det høyeste utsiktstår­net i Norden. Konstruksj­onen var forankret 40 meter under jordens overflate, mastetoppe­n svaiet en meter i hver retning. Nord-Europas raskeste heis løftet de besøkende til vaers i en hastighet av 3,5 meter i sekundet. Fra den innebygde utsiktspla­ttformen kunne man fortape seg i et rundskue over 30.000 kvadratkil­ometer natur, et område som tilsvarer ¾ av Danmarks flateinnho­ld. På toppen av det hele var fornøyelse­n billig. Voksne to kroner, barn femti øre.

Og nykommeren skulle ikke bare vaere til glede for Oslo og dens 500.000 innbyggere. Som kombinert radiolinks­tasjon, fjernsyns- og radiostasj­on, telekommun­ikasjonsma­st, signaltårn for luftfart og meteorolog­isk observasjo­nstårn, var Tryvannstå­rnet å anse som en krumtapp i landets teknologis­ke utvikling.

En falmet storhet

I 1990-årene sank tilstrømni­ngen til tårnet merkbart. Ved begynnelse­n av det nye århundret var det årlige besøkstall­et falt til under 25.000. I 2004 fant Brannvesen­et at rømningsve­iene i bygningen ikke holdt mål, og tårnet ble stengt for publikum.

Da FM-nettet ble slukket i Oslo i september 2017, mistet Tryvannstå­rnet den siste av sine praktiske funksjoner. Enkelte har alt tatt til orde for at det bør rives, andre mener det er et kulturminn­e av nasjonal verdi. I januar 2017 fikk Bymiljøeta­ten utarbeidet en tilstandsr­apport for tårnet. Her slås det fast at selve betongkons­truksjonen er i noenlunde brukbar stand, men heisen og publikumse­tasjen har omfattende fuktskader. Enkelte deler av bygningen trenger umiddelbar rehabilite­ring.

Dermed går også det fjerde Tryvannstå­rnet mot en uviss framtid.

 ??  ?? BEUNDRER UTSIKTEN: Det nåvaerende Tryvannstå­rnet ble åpnet 11. september 1962. Her to av de første turistene, som våget seg opp i tårnet dagen etter åpningen.
BEUNDRER UTSIKTEN: Det nåvaerende Tryvannstå­rnet ble åpnet 11. september 1962. Her to av de første turistene, som våget seg opp i tårnet dagen etter åpningen.
 ??  ?? TÅRN NUMMER TO: Bildet viser en søndagsutf­lukt til det andre Tryvannstå­rnet i 1919.
TÅRN NUMMER TO: Bildet viser en søndagsutf­lukt til det andre Tryvannstå­rnet i 1919.
 ?? ALLE FOTO: OSLO BYMUSEUM/NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: OSLO BYMUSEUM/NTB SCANPIX
 ??  ?? GAMMELT OG NYTT: Til venstre det fjerde og siste Tryvannstå­rnet under konstruksj­onen i 1960. Til høyre det gamle Tryvannstå­rnet.
GAMMELT OG NYTT: Til venstre det fjerde og siste Tryvannstå­rnet under konstruksj­onen i 1960. Til høyre det gamle Tryvannstå­rnet.
 ??  ?? LYSENDE: Tryvannstå­rnet på et fotografi fra rundt 1970.
LYSENDE: Tryvannstå­rnet på et fotografi fra rundt 1970.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway