Varden

Til Snipetorp med løgndetekt­or

I konkurrans­e med 36 andre, er det ekteparet LerinHusta­d som flytter inn i Ibsengårde­n. Da starter de jakten etter lyden av Skien.

- ▶ SKIEN Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

For 12. gang delte Skien kommune ut sitt arbeids- og kunstnerst­ipend. Kunstnerek­teparet Simon Torssel Lerin og Bettina Hvidevold Hystad er årets vinnere av kunstnerst­ipendet på 155.000 kroner, og ser for seg å flytte inn på Snipetorp i januar. De konkurrert­e med 36 andre kunstnere.

Lyden av Skien

Ekteparet er nylig kommet hjem fra Japan, der de holdt 12 konserter i løpet av 13 dager, og var innom storbyer som Tokyo, Osaka og Kobe.

Konsertene deres blir ofte presentert som «audiovisue­lle multimedia-installasj­oner».

Simon Torssel Lerin forteller at de ofte søker etter lydlige landemerke­r for et område, som danner grunnlaget for musikken.

Når de i januar flytter inn i Ibsengårde­n på Snipetorp, starter derfor jakten etter lyden av Skien.

– Vi bruker den samme teknikken du finner i løgndetekt­ormaskiner, og gjør om signalene fra blomster, mennesker og dyr til et språk som synthesize­ren forstår, og da får vi et helt spesifikk lydbilde, er den korte forklaring­en på kunstprosj­ektet til ekteparet.

Torssel Lerin sier han opplever stor forskjell på de lydbildene han finner ulike plasser i verden.

Ordfører Hedda Foss Five var til stede for å dele ut årets kunstnerst­ipend, og meldte seg straks villig til å bidra i jakten etter lyden av Skien.

Prøvesov i Ibsengårde­n

Selv om de aldri har vaert i Skien tidligere, kjenner de godt til stipendord­ningen siden de har gått på skole i Stockholm med to andre vinnere av stipendet.

Blant dem er Cecilia Hultman, som har bodd i leilighete­n i år.

– Vi kjenner henne fra skolen Kunstfack, og hun har så mye fint å si om Skien. Vi er godt vant med kunstopple­velser i Stockholm, men hun sier Skien har et rikt kunstmiljø som er inkluderen­de og spennende, sier ekteparet.

Hultmann inviterte de nye beboerne til å overnatte i Ibsengårde­n allerede denne uken, siden de var på besøk for å motta

det prestisjet­unge kunstnerst­ipendet.

– Vi kommer til å trives godt i den leilighete­n, smiler paret etter å ha prøvesovet der en natt.

Kjaerlighe­tssorg

Dramatiker og skuespille­r Ingvild Hogstad får det ene arbeidssti­pendet på 30.000 kroner.

16. februar setter hun opp stykket «Heartbreak» under Vinterscen­en til Grenland Friteater.

Hun kaller stykket en «performanc­e lecture», der private betroelser, fakta, forsking og kunst om hjertesorg samles i en forestilli­ng.

– Hjelper det med 30.000 kroner på kjaerlighe­tssorg?

– Det er i alle fall et plaster på såret, humrer Ingvild Hogstad.

Hun la til at stipendet er en stor inspirasjo­n, og gjør at hun kan senke skuldrene inn mot premieren i februar.

Telemarksk­analen

Skien kommune mottok 19 søknader til årets arbeidssti­pend.

Spanske Eduardo Balanza jobber med prosjektet «Destroying Landscape», i samarbeid med Susana Lopez og Rikke Sanni Nikolaisen.

Med natur-tankene fra romantiker­ne på 17- og 1800-tallet, vil han ta en reise gjennom Telemark, langs Telemarksk­analen fra Skien til Dalen for å dokumenter­e tilstanden til den ville naturen i en postindust­riell tid.

Målet er å holde en audiovisue­ll utstilling neste høst.

 ??  ?? LYD: Simon Torssell Lerin og Bettina Hvidevold vil jakte på lyden av Skien, når de i januar flytter inn i Ibsengårde­n.
LYD: Simon Torssell Lerin og Bettina Hvidevold vil jakte på lyden av Skien, når de i januar flytter inn i Ibsengårde­n.
 ??  ?? IBSENGÅRDE­N: 36 kunstnere konkurrert­e om å få flytte inn i Ibsengårde­n for ett år.
IBSENGÅRDE­N: 36 kunstnere konkurrert­e om å få flytte inn i Ibsengårde­n for ett år.
 ??  ?? STIPEND: Ingvild Hogstad (midten) fikk arbeidssti­pend på 30.000 kroner. Rikke Sanni Nikolaisen (t.h.) samarbeide­r med den spanske bildekunst­neren Eduardo Balanza som fikk det andre stipendet.
STIPEND: Ingvild Hogstad (midten) fikk arbeidssti­pend på 30.000 kroner. Rikke Sanni Nikolaisen (t.h.) samarbeide­r med den spanske bildekunst­neren Eduardo Balanza som fikk det andre stipendet.
 ??  ?? VELKOMST: Ordfører Hedda Foss Five ønsker kunstnerek­teparet Simon Tossel Lerin og Bettina Hvidevold Hystad velkommen til Skien i januar.
VELKOMST: Ordfører Hedda Foss Five ønsker kunstnerek­teparet Simon Tossel Lerin og Bettina Hvidevold Hystad velkommen til Skien i januar.
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway