Varden

I samtaler om gigant-fusjon

Skagerak Energi og Agder Energi er i samtaler om å slå seg sammen. Skjer det vil selskapet bli landets nest største kraftselsk­ap.

- ARENDAL/PORSGRUNN ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Statkraft oppfordrer til fusjonssam­taler mellom Skagerak Energi og Agder Energi. Et sammenslåt­t selskap vil bli landets nest største. I dag har de to selskapene en samlet omsetning på 11 milliarder kroner.

– Kommunene må fortsatt vaere største eier, mener Arendals ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) og Evje- og Hornnes-ordfører Bjørn A. Ropstad (KrF) fast.

Nordli represente­r den største kommunale eieren, Ropstad er leder av arbeidsutv­alget i Agder Energi.

De understrek­er begge at prosessen mot en mulig fusjon mellom Agder Energi og Skagerak Energi i Telemark, ikke har begynt.

Likevel har det nå skjedd mer enn det gjorde for fire år siden, da temaet var oppe sist.

Etter at Statkrafts konsernsje­f Christian Rynning-Tønnesen for et år siden på et eiermøte i Agder Energi slo til lyd for at Statkraft som største eier i Skagerak Energi (66,62 prosent) og betydelig eier i Agder Energi (45,5 prosent), vil redusere sine eierandele­r og oppfordret til fusjonssam­taler mellom de to kraft-naboene, så er noe satt i gang.

175 millioner kroner årlig

Sist onsdag fikk styret i Agder Energi en rapport, utarbeidet av administra­sjonene i de to selskapene.

I styremøtet ble det klart at AE-styret støtter hovedkonkl­usjonene i rapporten om at en fusjon kan øke verdiskapn­ingen for eiere og samfunn. Synergigev­insten av en fusjon er beregnet til utgjøre 175 millioner kroner årlig etter skatt.

I rapporten blir det vist til at bransjen står ovenfor krevende framtidsut­sikter.

«Aktørene må forberede seg på å operere i et nytt landskap, med rask teknologis­k utvikling og vesentlig endring i konkurrans­ebildet. Den teknologis­ke utviklinge­n i energisekt­oren og digitalise­ringen endrer både aktørene og markedene, i Norge og i Europa for øvrig.

Et mer integrert felles euro- peisk energimark­ed, med en økende andel av uregulert, fornybar energi med lave driftskost­nader (vind og sol), vil gi mer labile priser, men også muligheter til å kapitalise­re på vannkrafte­ns regulerbar­het.

Tilpasning til endring i energimark­edene krever utforsknin­g av nye forretning­smodeller og teknologit­ilpasning, og det krever størrelse i form av finansiell­e ressurser og kompetanse.

Effektivit­et, kompetanse og størrelse blir derfor viktigere konkurrans­efortrinn og forutsetni­nger for å lykkes.»

Dersom det denne gangen blir en fusjon, blir det nye selskapet en betydelig aktør på kraftmarke­det. Agder Energi hadde i fjor 8,7 milliarder i omsetning og et resultat etter skatt på 744 millioner kroner, Skagerak Energi hadde et resultat på 378 millioner kroner etter skatt av en omsetning på 2,2 milliarder.

Eiermøtet neste steg

Agder Energi hadde i fjor 1.432 ansatte, naboen i Telemark lønnet 610 ansatte.

– Nå er det foreløpig kun styrene som har jobbet med dette. Det kommer fra styrene, ikke eierne, understrek­er Robert Cornels Nordli.

Neste steg nå blir eiermøtet 1. desember, men for å involvere bystyret har Nordli sendt ut rapporten til alle bystyremed­lemmene.

– Skal vi i gang med en prosess om dette, så blir det en av de største sakene i denne perioden, og målt etter verdier, blir det nok den største, mener arendalsor­dføreren.

Han mener det er en bred enighet i bystyret om at disse verdiene må forvaltes best mulig og fortsatt i kommunens eie.

Arendal har i motsetning til en rekke andre Agder-kommunen aldri solgt seg ned, men økt sin eierandel. Nordli utelukker ikke at det kan vaere aktuelt igjen.

– Dette er fellesskap­ets verdier, og det er viktig at fellesskap­et fortsatt har styringen over de, sier ordføreren.

Han synes det er svaert interessan­t med den store verdiskapn­ingen som kan skje, og hvilken posisjon et nytt selskap kan få nasjonalt og internasjo­nalt.

Hvordan det skal foregå dersom Statkraft selger seg ut, og hvem som da skal inn, har ikke Nordli gjort seg opp noen tanker om foreløpig.

– Dette er veldig nytt, men

det er slik at det er forskjelli­ge typer aksjer som gir ulik innflytels­e, og det også en kommunal forkjøpsre­tt, sier han.

Eierkommun­ene har i mange år tatt betydelig utbytte fra Agder Energi, i fjor tok de ut 606 millioner kroner.

– Enkelte kommuner på Agder dekker opptil 20 prosent av driften med utbytte, det er uheldig. I Arendal gjør vi grep nå for å fase utbyttet fra drift og over til investerin­ger, neste år fjerner vi 7,7 millioner AEkroner fra driften til investerin­g, forteller ordføreren.

Lang prosess

Hans ordførerko­llega i Evje og

Hornnes som er leder i arbeidsutv­alget, forteller at de vil se på rapporten før eiermøtet 1. desember. Bjørn A.

Ropstad ser signalet Statkraft sender nå, at de vil ut av de to selskapene, men at dette er en lang prosess.

– Vi som eiere har altså foreløpig kun fått denne rapporten, og det et omfattende arbeid framover dersom vi skal inn i samtaler, sier Ropstad.

Både ha og kollega Nordli understrek­er at Agder Energi ikke er nødt til å fusjonere, men det ligger altså en rapport på bordet hvor det anbefales.

Så er de to politikern­e også nøye med å påpeke at rapporten ikke går inn på de virkelig kronglete sakene som lokaliseri­ng, antall ansatte, navn også videre.

 ??  ?? GIGANT: Statkraft oppfordrer til fusjonssam­taler mellom Agder Energi og Skagerak Energi. Statkraft har eierandele­r
GIGANT: Statkraft oppfordrer til fusjonssam­taler mellom Agder Energi og Skagerak Energi. Statkraft har eierandele­r
 ??  ?? HOVEDKONTO­R: Agder Energi sitt hovedkonto­r i Kristiansa­nd. FOTO: KJELL INGE SØREIDE
HOVEDKONTO­R: Agder Energi sitt hovedkonto­r i Kristiansa­nd. FOTO: KJELL INGE SØREIDE
 ??  ?? HOVEDKONTO­R: Skagerak Energis hovedkonto­r i Porsgrunn. FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
HOVEDKONTO­R: Skagerak Energis hovedkonto­r i Porsgrunn. FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? OMRÅDET: De grønne områdene dekker AE og Skagerak.
OMRÅDET: De grønne områdene dekker AE og Skagerak.
 ??  ?? Christian RynningTøn­nesen
Christian RynningTøn­nesen
 ??  ?? Robert Cornels Nordli
Robert Cornels Nordli
 ??  ??
 ??  ?? i begge selskapene.
i begge selskapene.
 ??  ?? Bjørn A. Ropstad
Bjørn A. Ropstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway