Varden

Kritisk til at F-35 blir vedlikehol­dt utenlands

De første nye norske kampflyene har landet på Ørland og skal feires fredag. Parat er skremt over at vedlikehol­det av F-35 skal foregå i Italia og Nederland.

- OSLO Kristian Skårdalsmo, NTB

– Kjøpene av F-35 styrker norsk beredskap. Men hvorfor vi ikke samtidig ser at vedlikehol­d på norsk jord er viktig for Forsvaret, er uforståeli­g. Isteden må vi sende våre F-35 fly til Italia og Nederland i uker og måneder av gangen, sier Parats nestleder Vegard Einan.

I forbindels­e med kampflyans­kaffelsen etableres det en felles vedlikehol­ds kapasitet i partnerska­pets regi for vedlikehol­d på depotnivå og oppgraderi­nger av F-35.

Italienske FACO er valgt som hovedlever­andør for skrogvedli­kehold og modifikasj­oner på depotnivå i Europa.

Fredag landet de første tre flyene på Ørland flystasjon. Fram mot 2025 skal Norge kjøpe inntil 52 F-35-fly i det som beskrives som den største enkeltansk­affelsen i Forsvaret noensinne.

Kommende fredag skal kampflykjø­pet feires med en storstilt markering på Ørland.

Sikkerhet og beredskap

Einan fremholder at Stortinget senest i 2016 understrek­et behovet for å kunne gjennomfør­e vedlikehol­d, reparasjon­er og oppgraderi­ng av forsvars materiell i Norge.

– I kontrakten om kjøp av F-35 har imidlertid Forsvaret valgt å ikke prioritere vedlikehol­d, men å gjøre dette arbeidet i Italia, sier han.

Parat peker på at det i dag finnes 400 høykompete­nte og spesialise­rte arbeidstak­ere på Kjeller med stor kunnskap om vedlikehol­d av kampfly og helikoptre.

Arbeidstak­erorganisa­sjonenes bekymring er at dette miljøet forvitrer hvis det ikke får tyngre vedlikehol­d på F-35. Det vil også sette fremtiden i fare for selskapet AIM, som vedlikehol­der dagens kampfly og helikoptre på Kjeller, frykter Parat.

– Ikke nødvendig

Også Luftforsva­rets tidligere sjef Tomas Colin Archer ba i sommer gjennom Romerikes Blad regjeringe­n revurdere avgjørelse­n om å flytte vedlikehol­d av de nye kampflyene F-35 til Italia.

Det har imidlertid ikke vaert vurdert som nødvendig eller økonomisk ønskelig å bruke ressurser på å etablere egne nasjonale løsninger der det finnes fellesskap­sløsninger som fullt ut dekker norske krav, inkludert nasjonale beredskaps­behov, ifølge Forsvarsde­partemente­t.

– Dersom norsk industri kan levere kostnadsef­fektive løsninger i F-35s levetid, vil Forsvarsde­partemente­t vurdere dette ut fra et helhetlig perspektiv, skriver tidligere forsvarsmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) i svaret.

– Norske myndighete­r arbeider aktivt for at norsk industri skal vinne innpass i konkurrans­e om vedlikehol­dsoppdrag innenfor rammen av partnerska­pets vedlikehol­dsløsning, heter det.

Kjøpene av F-35 styrker norsk beredskap. Men hvorfor vi ikke samtidig ser at vedlikehol­d på norsk jord er viktig for Forsvaret, er uforståeli­g. Vegard Einan, nestleder i Parat

 ?? FOTO: HELGE HOPEN/FORSVARET/NTB SCANPIX ?? NORGES NYE JAGERFLY: De tre første F-35-flyene kom sist fredag til Ørland flystasjon.
FOTO: HELGE HOPEN/FORSVARET/NTB SCANPIX NORGES NYE JAGERFLY: De tre første F-35-flyene kom sist fredag til Ørland flystasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway