Varden

Serie skal laere barn om overgrep

- OSLO

Antall anmeldte saker på seksuelle overgrep mot barn i Norge har gått kraftig opp. Med en ny serie håper skaperne at flere barn velger å varsle om overgrep.

Anmeldte seksuallov­brudd mot barn under 16 år har økt med 47 prosent fra 2015 til 2016, ifølge tall som NRK har fått av Politidire­ktoratet.

1394 anmeldelse­r i år

Det er anmeldelse­r i kategorien «seksuell krenkende atferd mot barn» som har økt mest. Kategorien inkluderer nettovergr­ep der barn ofte blir tvunget til å utføre seksuelle handlinger på seg selv eller andre foran webkamera.

I 2015 ble det anmeldt 1084 tilfeller av «seksuell krenkende atferd mot barn», mens det i 2016 ble det levert inn 2151 anmeldelse­r. En oversikt fra politidire­ktoratet viser at så langt i år har 1394 hendelser blitt anmeldt.

Ny serie for barn

Bivrost Film, i samarbeid med Redd Barna og NRK Super, har produsert en ny serie for barn som tar for seg temaer som seksuelle overgrep, kropp, grenser og rettighete­r.

Den nye serien «Kroppen min eier jeg» består av fire tegnefilme­r. Filmene sendes på NRK Super under deres temadager om seksuelle overgrep 6., 7., og 8. november.

– Målet med serien er å gi barn kunnskap om kropp, seksualite­t og grenser, slik at de skal kunne forstå dersom de utsettes for et overgrep, sier Marianne Müller, regissør i Bivrost Film.

– For å få flere utsatte barn til å varsle er det helt nødvendig at de får grunnlegge­nde kunnskap om tematikken, sier Trond Jacobsen, også regissør i produksjon­sselskapet.

Viktig å snakke om

Bivrost film og Redd Barna er glade for at filmene skal sendes på NRK Super, slik at flest mulig barn får sett de. Serien er finansiert av Ekstrastif­telsen, Bufdir, Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet og Viken Filmsenter.

– Å snakke med barn om seksuelle overgrep gjør barn trygge på at vonde hemmelighe­ter skal deles, at det er viktig og riktig å si ifra. Denne kunnskapen gir også barn en bedre forståelse av, og respekt for, hverandres grenser, sier Hildri Gulliksen, sjefredakt­ør i NRK Super.

(NTB)

 ?? FOTO: BIVROST FILM ?? VARSLE: Skaperne bak den nye serien på NRK Super håper filmene bidrar til at barn velger å varsle om overgrep.
FOTO: BIVROST FILM VARSLE: Skaperne bak den nye serien på NRK Super håper filmene bidrar til at barn velger å varsle om overgrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway