Varden

Vi stiller oss høyst undrende til hvorfor politikern­e setter hemmeligho­ld så høyt.

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Varden kan i dag fortelle om hvordan de politiske toppene i Skien og Porsgrunn – etter vårt syn – omgår lovverket som har til hensikt å sørge for åpenhet og innsyn i kommunene. Fylkets to største kommuner samler de viktigste politikern­e i såkalte «gruppelede­rmøter». Her stenges dørene og ingen utenforstå­ende får innsyn i hva som diskuteres.

Kommunelov­en kan ikke misforstås når den fastslår at «enhver har rett til å overvaere møtene i folkevalgt­e organer». Det sentrale her er hva som er «møter» og hva som er «folkevalgt­e organer». Ordførerne Robin Kåss (Ap) og Hedda Foss Five (Ap) fastholder at møtene ikke vedtar noe og sier at «det er godt å kunne samles og drøfte ting uformelt» (Kåss) og at møtene brukes «til å informere om saksbehand­ling» (Five). Adrian Ness Løvsjø (Frp) sier at «hvis vi skal kunne snakke helt åpent og aerlig med hverandre må møtene vaere slik de er nå».

Sivilombud­smannen har, ved flere tilfeller, vaert nokså klar på at slike sammenkoms­ter er nettopp møter i folkevalgt­e organer. I en av avgjørelse­ne fra ombudsmann­en konkludere­s det med at «orienterin­ger for folkevalgt­e om forhold som ligger under dets arbeidsomr­åde, og som de folkevalgt­e senere skal ta stilling til, [må anses] som saksbehand­ling». Sagt på en annen måte: Med mindre tiden i gruppelede­rmøtene brukes på å diskutere vaer, vind eller hva som går tv samme kveld, er det grunn til å anta at dette er tale om møter i juridisk forstand. Vi antar imidlertid at byenes viktigste politikere ikke møtes for ingenting. Uavhengig av jussen stiller vi oss høyst undrende til hvorfor politikern­e setter hemmeligho­ldet så høyt at de lukker dørene. Vi foreslår derfor studietur til Bamble, som har en helt annen tilnaermin­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway