Varden

Romfolk: – Vi er lei av å bli jaget

De blir jaget fra sted til sted. Nå ber romfolket om en fast oppholdspl­ass, etter at den forrige ble vedtatt fjernet av politikern­e.

- PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Tre år er gått siden romleiren på Lannerheia ble ryddet og jevnet med jorda.

Hvordan har livet vaert siden for romfolket?

Den lille familien gruer seg til vinteren setter inn for alvor. Corina, mannen Bogdan og faren Gheorghe bor i en varebil. De står aldri mer enn en natt på samme plass, i frykt for å bli jaget. Her sover de. Det er trangt. Det er kaldt. Det er kummerlig.

Maten tilbereder de utendørs.

Fast plass

– Det eneste vi ønsker er et sted å kunne stå fast, med tilgang til elektrisit­et. Nå må vi flytte fra parkerings­plass til parkerings­plass fordi politiet sier vi ikke kan vaere for lenge på et sted. sier Corina.

Hun er nettopp blitt trebarnsmo­r.

Barna i Romania

Den siste tilveksten til barneflokk­en er hjemme hos hennes mor, i Romania – sammen med parets to andre guttunger. Corina livnaerer seg av det som havner i koppen og det hun får solgt av egenprodus­erte strikkevar­er.

Det er ikke så mye. Akkurat nå går butikken dårlig.

Både hennes far og hennes mann selger blader i Skien, ved Kiwi på Falkum og utenfor Lietorvet.

Selv har hun fast plass utenfor Vinmonopol­et i Porsgrunn

De håper det er noen snille mennesker som kan gi dem en campingvog­n og at de kan få en fast oppstillin­gsplass.

Men de ville egentlig vaert veldig fornøyd hvis bare kommunen kunne etablere en ny, fast plass der de kan sette fra seg bilen og rigge seg til.

Var helt perfekt

– Jeg skjønner ikke hvorfor den gamle ble fjernet. Den var helt perfekt for oss. Der kunne vi vaere i fred. Sånn som det er nå, er det veldig vanskelig for oss. Vi sliter. Spesielt nå om vinteren, sier Corina.

De reiser hjem til jul. Vanligvis avsluttes en sesong med to tusen kroner hver i lomma. Det er det som er igjen etter at utgifter til drivstoff og mat er trukket fra.

– Det er ikke mye å leve av, sier de.

– Og å få jobb hjemme i Romania er helt umulig.

 ??  ??
 ??  ?? FRYSER:
Det blir kaldt å bo i bilen. Bogdan, Corina og Gheorge håper å få en oppstillin­gsplass med tilgang til elektrisit­et. Det beste ville vaert om noen hadde
FRYSER: Det blir kaldt å bo i bilen. Bogdan, Corina og Gheorge håper å få en oppstillin­gsplass med tilgang til elektrisit­et. Det beste ville vaert om noen hadde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway