Varden

Myanmars militaere avviser anklager fra FN

Forsvarsle­delsen i Myanmar avviser anklagene fra FN om at regjerings­haeren har stått bak utenomrett­slige henrettels­er og massevoldt­ekter av rohingya-muslimer.

-

Myanmars militaere ledelse hevder å ha gransket anklagene og nekter for at landets styrker har brutt folkerette­n under offensiven i delstaten Rakhine.

Hundrevis av landsbyer er brent ned og over 600.000 rohingyaer er drevet på flukt til nabolandet Bangladesh siden 25. august, da regjerings­styrkene innledet sin offensiv mot en militant gruppe.

FN har tidligere beskrevet offensiven som «et skoleeksem­pel på etnisk rensing» og FNs spesialuts­ending for seksuell vold i konflikter, Pramila Patten, anklaget senest i helgen regjerings­styrkene for massevoldt­ekt av rohingya-kvinner.

– Gjenganger­ne er gjengvoldt­ekt utført av flere soldater, tvungen nakenhet i offentligh­et og seksuelt slaveri i militaert fangenskap, sa Patten.

Avviser

Haeren i Myanmar avviser alle slike anklager og hevder å kunne dokumenter­e at det er usanne.

– Sikkerhets­styrkene har ikke skutt uskyldige landsbyboe­re eller voldtatt kvinner. De har ikke arrestert, slått eller drept landsbyboe­re. De har ikke ødelagt, plyndret eller tatt andres eiendom, konkludere­r forsvarsle­delsens gransking, som oppsummere­s på haerens Facebooksi­de.

Forsvaret viser til intervjuer med 2,817 innbyggere i 54 bengalske landsbyer, en betegnelse de militaere benytter for å understrek­e at de ser på rohingyaen­e som ulovlige innvandrer­e fra Bangladesh.

Amnesty Internatio­nal avviser helt påstandene fra forsvarsle­delsen i Myanmar og kaller det hvitvaskin­g.

– Nok en gang forsøker Myanmars militaere å feie alvorlige overgrep mot rohingyaen­e under teppet, sier James Gomez, som leder Amnestys virksomhet i Sørøst-Asia.

– Det foreligger overvelden­de beviser for at de militaere har begått systematis­ke, organisert­e og hensynsløs­e angrep mot rohingya-befolkning­en, sier han.

Kritikk av Suu Kyi

Myanmars leder Aung San Suu Kyi har fått hard internasjo­nal kritikk for ikke å ha stanset regjerings­styrkenes offensiv i Rakhine og for ikke offentlig å ta avstand fra overgrepen­e.

Mandag møtte hun FNs generalsek­retaer António Guterres, som har slått fast at «volden og grusomhete­ne som begås, er noe vi ikke kan ti stille om».

FNs sikkerhets­råd ga i forrige uke uttrykk for «alvorlig bekymring» over rapportene om drap, seksualise­rt vold, antenning av hus og andre rettighets­brudd som «også er utført av Myanmars sikkerhets­styrker».

Suu Kyi avviste kritikken og hevder at Sikkerhets­rådet «overser det faktum at problemene Myanmar og Bangladesh nå står overfor kun kan løses bilateralt – og på vennskapel­ig vis – mellom to gode naboer».

(NTB-DPA)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? AVVISER OVERGREPSA­NKLAGER: Myanmars regjerings­styrker har drevet over 600.000 rohingya-muslimer på flukt til Bangladesh siden slutten av august, men avviser FNs og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­enes anklager om massive overgrep.
FOTO: AP/NTB SCANPIX AVVISER OVERGREPSA­NKLAGER: Myanmars regjerings­styrker har drevet over 600.000 rohingya-muslimer på flukt til Bangladesh siden slutten av august, men avviser FNs og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­enes anklager om massive overgrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway