Varden

Fredspris-elever opplevd e Manila

Selma og Tora fra Barnas Fredspris i Porsgrunn besøkte nylig førskolen i Manila som er reist for midler barna har samlet inn. Her er deres skildring.

- PORSGRUNN/MANILA ▶ Skrevet av Selma og Tora

«Da vi landet i Manila, måtte vi gjennom mange sikkerhets­kontroller. Tora ble stoppet og ble fratatt passet sitt, fordi de mente at hun var for ung til å reise uten foreldrene sine, fordi hun er under 15 år. Vi måtte betale cirka 500 kroner for å få tilbake passet og få henne med inn i landet. Heldigvis skjedde dette ikke med Selma fordi hun har fylt 15 år.

Logoen på plass

Da vi kom fram til huset, så vi at de hadde satt opp ett lysende skilt med Barnas Fredspris sin logo ved siden av førskolen som Barnas Fredspris har bygget. Dette var en god velkomst!

Første dagen var vi med førskoleba­rna på feiringen av FNdagen. De feiret denne dagen på etterskudd fordi de ville vente til vi kom. Alle barna hadde kledd seg ut i kreative og fargerike drakter som represente­rte forskjelli­g land. Vi gikk i ett lite tog i naerområde­t. Laereren ville at vi skulle kåre en vinner av det beste kostymet. Dette syntes vi var litt vanskelig å vaere med på, men det måtte til.

Matutdelin­g i slummen

Neste dag var vi med på «feeding» i slummen. På feelingen blir det delt ut mat til de barna som trenger det mest. De får ett veldig enkelt naeringsri­kt måltid. Vi delte ut klaer til alle barna, og de fikk to plagg hver. Det var fint å se hvor glade de ble for så lite.

Senere dro vi til et annet slumområde, der møtte vi Mark. Hver lørdag samler han noen av barna i området for å tegne og lage ting av søppel. Dette er fint, fordi da får barna noe annet å gjøre. Vi delte ut en liten juiceboks og en bolle til de som var der.

De fattigste vi har sett

Smokey Mountain er et fjell av bare søppel. Søppelet har ligget der så lenge at det har blitt til en slags jord, og da har det begynt å vokse masse traer og planter der.

Da vi var der, bodde det cirka 20 familier der. Dette er de fattigste menneskene vi har sett. Mange av barna gikk nakne og hadde søle langt oppover beina. For å få tak i vann, måtte de gå langt. Vi delte ut litt klaer til mammaene og en pakke ris til hver av familiene. Da vi ga marshmallo­ws til barna, ble de glade og ivrige og ville selvfølgel­ig ha mer.

Vi fikk også besøke tre av førskolene Mama`s driver. Det var fint å se at alle skolene så bra ut og at barna trives. Vi kjøpte også bildebøker på engelsk, sakser, limstifter og en fotball til alle skolene. De ble veldig takknemlig­e for det de fikk. Dette er det vi har hjulpet med til de forskjelli­ge førskolene i år:

Førskolen Dasmarinas: Lagt nytt tak, malt innvendig, to nye dører til toalettene og nye bord og stoler. (Sum 18.500 kr)

Førskolen i Boracay: Nye bord og stoler. Dette er under produksjon, så dette fikk vi ikke sett. (Sum 5. 500 kr)

Barnas Fredspris-førskolen: Lekestativ, men dette er under produksjon. Skyggehus er på plass (nipahytte).

Styret bevilget også 2300 kr til en hyggelig opplevelse til barnehjems­barna. Noe vi har sett er veldig viktig å gjøre. Lørdag tok vi med alle barna til en badepark. Det var gøy!

Dette har vaert en veldig spesiell og spennende tur for oss begge. Vi har laert veldig mye mer om hvordan andre mennesker har det og lever hver dag. Vi har sett og forstått at det er viktig å ikke bare tenke på seg selv, men bry seg om hvordan andre har det. Vi er stolte av den jobben alle skolene har gjort, og vi ser at det har gjort en stor forskjell i livene til mange mennesker.»

 ??  ?? PÅ FILIPPINEN­E:
Selma og Tora skriver at barna som hadde lite viste stor takknemlig­het for det de fikk.
PÅ FILIPPINEN­E: Selma og Tora skriver at barna som hadde lite viste stor takknemlig­het for det de fikk.
 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ??
ALLE FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway