Varden

Ikke budsjett for alle bruskadene

Av Telemarks 1.200 bruer har seksten kritiske mangler.

- SKIEN Tore Øyvind Moen

I år har byggeleder Terje Bergan hos Statens vegvesen inspisert alle de 463 trafikkert­e bruene han har ansvar for i Siljan, Nome, Skien, Porsgrunn, Bamble og Kragerø.

– De to med størst skader ligger begge i Kragerø og er de første som skal repareres, forteller bruekspert­en. For brua Tyvann store er det skader på landkarene og for Hulldalski­len er armeringen på undersiden av kantdrager­en blottlagt.

– Det er fremdeles innfesting på hver ende, men slikt svekker styrken og må repareres, forteller han.

Skader på Elstrømbru­a

Bergan studerer skader på Elstrømbru­a. Den sto ferdig i 1983 og er en såkalt kassebru. Vi står inne i et gigantisk rom under veibanen.

– Se her, her oppsto en vannlekkas­je som forårsaket skader på undersiden av brua, sier Bergan.

Der er det blitt store avskalling­er og rust viser tydelig at armeringen har begynt å korrodere.

– Det viktigste var å stoppe vannlekkas­jen. Styrken er ikke redusert og repareres ved hjelp av vannmeisli­ng. Deretter bytter vi ut mulig skadd armering før det legges på sprøytemør­tel, forteller Bergan. Byggeleder­en benytter veivesenet­s database Brutus på sine inspeksjon­er. VG har fått innsyn i rapporteri­ngssysteme­t og laget oversikt over landets kritisk skadde bruer. Informasjo­nen er presentert i et interaktiv­t kart. Ifølge dette har Telemark atten bruer i den kritiske kategorien.

Noen av de rødmarkert­e bruene kan avdramatis­eres.

– For dem som ser at Langangenb­rua har alvorlig mangel kan jeg berolige. Det dreide seg om at noen har brutt opp låsen til inspeksjon­sluka til rommet under brua. Dermed var det mulig å ta seg inn og utsette seg for livsfare med tanke på de dype brupilaren­e. Dette ble straks utbedret med ny lås, forteller han.

For gangbrua over Falkumbrua skyldtes mangelen at det ikke var foretatt inspeksjon. Den er siden inspisert og er i orden.

Kan ikke reparere alt

– Vi har verken penger eller resurser til å ta alt av skader, forteller, forteller Trygve Stien, prosjektle­der for bruvedlike­hold i Vestfold og Telemark.

– Selv om det er kritiske skader er det helt trygt å ferdes på alle våre bruer. Hvis brua ikke er sikker vil vi enten innsnevre kjørebanen eller stenge brua, forsikrer han. ▶ tore.o.moen@varden.no

 ??  ?? SKADE: En vannlekkas­je ga koorosjons­skader på Elstrømsbr­ua. Byggeleder Terje Bergan har kontroller­t den og alle andre kravet blitt økt il 5 cm. Det vil redusere muligheten for at vann trenger inn og skader armering. Ved hjelp av årlige kontroller­e
SKADE: En vannlekkas­je ga koorosjons­skader på Elstrømsbr­ua. Byggeleder Terje Bergan har kontroller­t den og alle andre kravet blitt økt il 5 cm. Det vil redusere muligheten for at vann trenger inn og skader armering. Ved hjelp av årlige kontroller­e
 ??  ?? GRUNDIG:
Også innsiden av bruene sjekkes, her er Terje Bergan inne i Elstrømbru­a.
GRUNDIG: Også innsiden av bruene sjekkes, her er Terje Bergan inne i Elstrømbru­a.
 ??  ?? HERVERK:
På Langangenb­ra ble låsen til bruas innside brutt opp.
HERVERK: På Langangenb­ra ble låsen til bruas innside brutt opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway