Varden

To pasienter med harepest

- SKIEN ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

Sykehuset Telemark har påvist smitte av harepest hos to pasienter den siste tiden.

Overlege Hilde Skudal advarer folk mot å drikke vann i naturen, og sier det er viktig å unngå kontakt med døde smågnagere, som mus og harer. Det skriver Sykehuset Telemark i en pressemeld­ing.

– Begge personene som ble smittet av harepest er typiske friluftsme­nnesker, og vi mistenker at de har blitt smittet av infisert vann eller via muselort, sier Skudal, som forteller at det ikke skal mange bakterier til før man blir smittet.

Feber, hodepine og tretthet

Harepest starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Det tar som regel mellom tre til fem dager fra man blir smittet til symptomene viser seg, men det kan også ta lengre tid før sykdommen slår ut.

– Som regel har vi ikke harepest i tankene når vi får influensas­ymptomer, men siden vi vet at det er utbrudd i øvre deler av fylket, bør leger og andre vurdere muligheten for slik smitte, sier Skudal.

Sjekk vannet

Hun oppfordrer også hytteeiere til å vaere sikre på at vannet i brønner er rent før det drikkes. Gammel muselort i boder bør fjernes med fuktig klut.

Fra før er det registrert utbrudd av harepest i nordre Buskerud, Agder og indre Sogn. I Norge er det vanligvis ca. 20–50 tilfeller årlig. Men det forekommer små, lokale epidemier, hyppigst i Trøndelags­fylkene og Nord-Norge. I 2011 var det 180 meldte tilfeller i Norge, ifølge Norsk Helseinfor­matikk. Harepest smitter ikke mellom mennesker.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? SYKEHUSET TELEMARK:
Telemark. Pasientene med harepest er på Sykehuset
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD SYKEHUSET TELEMARK: Telemark. Pasientene med harepest er på Sykehuset
 ?? FOTO: SYKEHUSET TELEMARK ?? HAREPEST:
Sykehuset Telemark har påvist smitte av harepest hos to pasienter, sier overlege Hilde Skudal.
FOTO: SYKEHUSET TELEMARK HAREPEST: Sykehuset Telemark har påvist smitte av harepest hos to pasienter, sier overlege Hilde Skudal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway