Varden

Titusener iranere hjemløse etter jordskjelv­et

Redningsar­beidere graver fram flere omkomne etter jordskjelv­et vest i Iran. Tusenvis av familier er hjemløse og venter på hjelp.

- TEHERAN

Tirsdag kom Irans president Hassan Rouhani på besøk til regionen Kermanshah, som ble hardest rammet av jordskjelv­et søndag kveld.

– Dette er vondt for alle iranere, sa Rouhani, ifølge en uttalelse på presidente­ns nettside.

Han lovet rask hjelp til de mange som nå står på bak bakke. 530 mennesker er så langt bekreftet døde, og rundt 8.000 er skadd på iransk side av grensen. I Irak er det meldt om bare 9 døde og rundt 500 skadde.

Iranske myndighete­r erklaerte tirsdag for offisiell sørgedag.

Dårlige bygninger

Skjelvet rammet et kurdiskbef­olket området på grensen mellom Iran og Irak. Årsaken til at skjelvet rammet så mye hardere på iransk side, skal vaere dårlige bygningsko­nstruksjon­er. Dessuten er det mer spredt bebyggelse på irakisk side av grensen.

Både redningsar­beidere og innbyggere fortsatte tirsdag å grave i ruinene, men det var bare døde som ble funnet. Letingen etter overlevend­e er offisielt avsluttet, for ifølge landets nødetatsje­f er det ekstremt liten sjanse for at det nå blir funnet noen i live i ruinene.

I sju byer og nesten 2.000 landsbyer førte jordskjelv­et til store ødeleggels­er. Enkelte landsbyer er naermest slettet fra kartet, opplyser iranske myndighete­r. De oppgir også at rundt 12.000 boliger er helt ødelagt, mens 15.000 har fått skader.

Irans Røde Halvmåne har uttrykt bekymring for situasjone­n i mange landsbyer, der hjelpearbe­idet ennå ikke er kommet i gang.

Vil klare seg selv

Iran ønsker imidlertid ingen hjelp fra utlandet. Utenriksmi­nister Javad Zarif takket tirsdag for alle tilbudene fra utlandet, men framholdt at Iran har nok ressurser til å håndtere katastrofe­n på egen hånd.

Men Ifølge en representa­nt for ayatolla Ali Khamenei, Irans øverste leder, er det imidlertid mer behov for hjelp, både i form av materiell og for å skape tryggere forhold.

Det samme sier ordføreren i byen Ezgeleh, Nazar Barani, som i et intervju på iransk fjernsyn sier at hjembyen hans har stort behov for mat, medisiner og telt. Han opplyser at 80 prosent av bygningene i byen har fått skader i skjelvet.

Overnatter ute

Titusener av iranere har de to siste dagene overnattet ute i frykt for at flere bygninger skal rase. Fram til tirsdag morgen var det registrert naermere 200 etterskjel­v etter hovedskjel­vet søndag kveld, som hadde en styrke på 7,3.

Verst rammet ble byen Sarpol-e Zahab, som fortsatt er uten strøm. Minst 280 personer har mistet livet i denne byen med rundt 85.000 innbyggere.

Mange av bygningene som nå er ødelagt, skal ha blitt bygd i forbindels­e med et statlig finansiert byggeprogr­am som ble iverksatt mens Mahmoud Ahmadineja­d var president. Planen var å bygge 2 millioner billige boliger over hele Iran, blant annet i Sarpol-e Zahab som ble hardt rammet av krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet.

Ødelagt sykehus

Byggeprogr­ammet ble imidlertid kraftig kritisert av eksperter som mente at bygningene hadde altfor dårlig kvalitet, og som fryktet en katastrofe.

Blant bygningene som er ødelagt, er byens sykehus. Mange av de skadde blir derfor brakt til sykehus i andre byer, blant annet i hovedstade­n Teheran.

Ifølge iranske tjenesteme­nn skal det settes opp 22.000 telt for å huse alle som har mistet hjemmene sine. Det skal også deles ut 52.000 tepper og tonnevis av mat.

Det offisielle nyhetsbyrå­et IRNA melder at 30 team fra Røde Halvmåne er sendt til området.

(NTB-DPA-AP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? STORE ØDELEGGELS­ER: Folk henter ut eiendeler fra ruinene av en boligblokk i Sarpol-e Zahab. Ødeleggels­ene i byen i det kurdiskbef­olkede området nordvest i Iran, er enorme .
FOTO: AP/NTB SCANPIX STORE ØDELEGGELS­ER: Folk henter ut eiendeler fra ruinene av en boligblokk i Sarpol-e Zahab. Ødeleggels­ene i byen i det kurdiskbef­olkede området nordvest i Iran, er enorme .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway