Varden

Gir nytt liv til nedlagt forretning

Røilands kolonial i Øvre Bø ble lagt ned i 1985. Nå tråkker folk på nytt inn dørene.

- andreas.soltvedt@varden.no BØ Andreas Soltvedt

En ny tid har inntatt det mer enn nitti år gamle huset ved Rv 36 i Øvre Bø. Her flyttet Øvre Bø handelslag inn den gang bygget sto ferdig rundt 1925. Og her etablerte ekteparet Guro og Torbjørn Røiland seg med kolonial midt på 1960-tallet.

Musikk i butikken

Ekteparets datter – Gro B. Røiland – vokste opp i det samme huset ved veien. Sammen med samboer Ken-Børre Langås er hun nå i ferd med å pusse opp bygget der det tidligere butikkloka­let nylig fikk sin debut som ny arena. Nå blir det nemlig arrangert konserter i Røilands kolonial. – Hva satte dere på ideen? – Før vi flytta hit, snakka vi om muligheten for å lage leilighete­r. Men så er det jo ikke dumt å kunne disponere litt plass. Nå har vi øvingsloka­le samtidig som rommet fungerer som TV-stue. Også har vi plass nok til å invitere folk inn, forklarer Ken-Børre Langås.

De første i rekka

Den tilgjengel­ige plassen og interessen for kultur gjør at Gro B. Røiland og Ken-Børre Langås har satt seg fore å arrangere tre til fire konserter hjemme hos seg selv hvert halvår. Første par ut var Tove Bøygard og Jørund Bøgeberg. Kommende lørdag er turen kommet til Jon Solberg og Ottar Kåsa. Mens countryryt­miske Drømmere & Drankere er booket inn til kolonialsc­enen 20. januar.

Gro B. Røiland er klar på at det føltes som å gripe en sjanse da paret valgte å flytte fra Ås i Akershus tilbake til Bø i 2014.

– Det var som å flytte tilbake til røttene – gjøre noen valg i livet. Ken-Børre hadde bodd i Bø i ni år. Og jeg kommer jo herfra. Sånn sett var det som å komme hjem, sier Gro B. Røiland.

En lekepistol­s historie

Paret forteller at de har fått mange fine tilbakemel­dinger fra folk som synes det er stas at det igjen er liv i huset. Gjenstande­r fra tiden da Røilands kolonial ble drevet er blant det som kan ses i det opprinneli­ge butikkloka­let. Skjønt én gjenstand vises kun fram på oppfordrin­g – nemlig lekepistol­en Gros far brukte da han jagde vekk innbruddst­yver i 1976.

– Pappa fortalte at lensmannen måtte le litt da han fortalte det. Skjønt lensmannen var også litt usikker på om det var innafor. Men noen anmeldelse av fader’n ble det ikke, forteller Gro B. Røiland muntert.

 ??  ?? PAR I KONSERTER:
Samboerpar­et Gro B. Røiland og Ken-Børre Langås har gjort om det tidligere butikkloka­let til kombin
PAR I KONSERTER: Samboerpar­et Gro B. Røiland og Ken-Børre Langås har gjort om det tidligere butikkloka­let til kombin
 ??  ?? VELKOMMEN INN: Røilands kolonial har beliggenhe­t kloss ved riksvei 36 i Øvre Bø. Her var det butikkdrif­t fra rundt 1925 til 1985.
VELKOMMEN INN: Røilands kolonial har beliggenhe­t kloss ved riksvei 36 i Øvre Bø. Her var det butikkdrif­t fra rundt 1925 til 1985.
 ??  ?? LIV I HUSET: Gro B. Røiland vokste selv opp i huset som i liten grad hadde besøk av uvedkommen­de – bortsett fra en dag i 1976 ...
LIV I HUSET: Gro B. Røiland vokste selv opp i huset som i liten grad hadde besøk av uvedkommen­de – bortsett fra en dag i 1976 ...
 ??  ?? BLANT LEKENE: Men lekepistol­en fikk snart ny betydning ...
BLANT LEKENE: Men lekepistol­en fikk snart ny betydning ...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway