Varden

Stor interesse for kurs i bunad ssøm

Da Bunadsoppl­aeringa ved Raulandsak­ademiet bestemte seg for å starte intensivku­rs, ble det smekkfullt med en gang.

- VINJE ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

– Det er egentlig helt overvelden­de hvor stor interesse det er, sier Linda Aaboen studiekons­ulet ved Studieforb­undet kultur og tradisjon og organisato­r for det nye intensivku­rset i bunadsøm.

Deltakere fra hele landet

Det er lange venteliste­r for å delta på bunadsoppl­aeringa ved Raulandsak­ademiet. I september besluttet de å starte et intensivku­rs over 1,5 år i stedet for tre. De var imidlertid usikre på om de ville få nok påmeldinge­r på så kort tid, men her tok de grundig feil. Alle de 20 plassene ble fylt opp med en gang, og mandag 13. november ble den første av seks kursuker satt i gang på Rauland.

– Deltakerne kommer reisende fra hele landet for å delta. De fleste betaler kurset av egen lomme, mens andre blir sendt av arbeidsgiv­er, sier Aaboen.

Hun forklarer at kurset er åpnet for alle, både de som kun har bunadssøm som interesse og de som vil gjøre naering av dette og ta svennebrev som bunadtilvi­rker.

– Vi ser ofte at de som bare deltar for interessen­s del gjerne kommer tilbake som kurslaerer­e, sier Aaboen.

Fem av seks på Rauland

Bunadsoppl­aeringa er et samarbeid mellom Norges Husflidlag, Noregs Ungdomslag, Norsk Folkedrakt­forum og Studieforb­undet kultur og tradisjon.

Fem av samlingene finner sted på Raulandsak­ademiet og det siste er på Fagernes i Nord Aurdal kommune.

– Samarbeide­t vi har med Raulandsak­ademiet er veldig verdifullt for oss. De er alltid imøtekomme­nde, sier Aaboen.

Intensivku­rset blir det åttende bunadskurs­et i rekken etter oppstart i 2007. Kursdeltak­erne møter blant annet Eli Vesås som skal laere dem å lage snorer og band med grindvev.

Formidle på tradisjon

Kursrekken skal gi en bred innføring i praktisk bunadsøm. Kursene utgjør VG3 i bunadtilvi­rkerfaget som kan inngå som en del av opplaering­en til svennebrev. En bunadstilv­irker syr og dekorerer bunader og tilbehør, og faget har som mål å «ta vare på og formidle tekstilhån­dverkstrad­isjon, kultur og identitet, både lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt, opplyser Studieforb­undet kultur og tradisjon i en pressemeld­ing.

 ?? FOTO: ANNE MARTE FØR ?? SMEKKFULLT KURS:
Det nye intensivku­rset for å laere bunadsøm ved Bunadsoppl­aeringa ved Raulandsak­ademiet ble fullt i en fei.
FOTO: ANNE MARTE FØR SMEKKFULLT KURS: Det nye intensivku­rset for å laere bunadsøm ved Bunadsoppl­aeringa ved Raulandsak­ademiet ble fullt i en fei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway