Varden

Lever med skam og frykt

Hvordan lever man som pårørende til en rusmisbruk­er? – Hverdagen er absolutt det viktigste å ta tilbake!

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Ordene tilhører en grenlandsk­vinne. Gjennom mange år opplevde hun at livet på mange måter ble revet i stykker som følge av sønnens vedvarende og eskalerend­e rusmisbruk. Den verste tiden er i praksis slettet fra hukommelse­n hennes. Sønnens rusmisbruk rammet bredt. Familien opplevde splittelse. Det var en beintøff periode som involverte mange, ikke minst barn.

Måtte tenke på seg selv

Etter år med store utfordring­er tok sønnen imot et behandling­stilbud. Det skulle gå den rette veien for han. For de pårørende, og ikke minst for moren, hadde utfordring­ene bare begynt.

– Da gikk mitt pårørendel­iv inn i en annen fase. Jeg begynte å skjønne hva situasjone­n gjorde med meg. Jeg var sykemeldt. Jeg hadde angst for å ta telefonen. Fra å vaere en sammensvei­set familie begynte vi å spre oss utover. Et mangeårig ekteskap gikk i stykker. Men jeg begynte også å våkne opp i min pårørende-tilvaerels­e. For nå måtte jeg begynne å tenke på meg selv. Så hvordan gjør du det når du ikke har vaert vant til det?

Kvinnen er en av tre mødre som fortalte om sine personlige erfaringer under fredagens fagdag om pårørende til rusmisbruk­ere. Av personlige hensyn ønsker ingen av kvinnene å stå fram med navn og ansikt. Men de er takknemlig­e for at det blir skrevet om saken.

– Det er helt klart at jeg har «hjulpet» min sønn til å vaere rusavhengi­g. Selv om jeg sa én ting, gjorde jeg det motsatte. Jeg tok han inn i varmen igjen. Om og om igjen. Håpet mitt var å tro, sier en av kvinnene.

Får komme inn omgående

For alle de tre mødrene ble møtet med lokalavdel­ingen av NKS veiledning­ssenter for pårørende svaert viktig i livsbearbe­idelsen. Senteret driver et lavterskel­tilbud for pårørende. I Telemark har senteret kontor i Skien og virksomhet i Kragerø.

– Hvor viktig har senteret vaert for dere personlig?

– På en skala fra én til hundre er det vel to hundre, sier en av kvinnene muntert. Så blir hun alvorlig igjen.

– Vi kan komme inn med en gang. Det er ingen krav. Egentlig tenker du ikke over ting før du begynner å få hjelp. Du går ned i ei grøft, og der tror du at du skal vaere.

Felles for de tre kvinnene er at deres rusmisbruk­ende barn er på vei ut av uføret.

– Hva tenker dere om framtida?

– Angsten er der. Den kommer nok aldri til å slippe. Telefonen ligger på nattbordet ...

 ??  ?? STERKT MØTE: Tove Dalene Waernes (t.v.) er daglig leder ved NKS veiledning­ssenter i Skien. – Senteret har vaert tiluvurder­lig hjelp, forteller tre pårørende (med ryggen til) til rusmisbruk­ere.
STERKT MØTE: Tove Dalene Waernes (t.v.) er daglig leder ved NKS veiledning­ssenter i Skien. – Senteret har vaert tiluvurder­lig hjelp, forteller tre pårørende (med ryggen til) til rusmisbruk­ere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway