Varden

Det man angrer på når livet snart er over

Hjelpeplei­eren har jobbet med hundrevis av døende mennesker. Her er hva de angret på før de gikk bort.

- Tekst: Lena Beathe Arneberg Foto: Fredrik Pedersen

1. Jeg skulle ønske jeg hadde levd et liv tro mot meg selv, ikke det livet andre forventet av meg. 2. Jeg skulle ønske jeg ikke hadde jobbet så hardt. 3. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mot til å uttrykke følelsene mine. 4. Jeg skulle ønske jeg hadde holdt kontakten med vennene mine. 5. Jeg skulle ønske jeg hadde latt meg selv vaere lykkeliger­e.

De fem punktene over er hentet fra boka «The Top Five Regrets of the Dying», som ble utgitt i 2011. Boka gjorde dypt inntrykk på mange, og fikk oppmerksom­het verden rundt.

Forfattere­n er den australske hjelpeplei­eren Bonnie Ware, som fant fem gjennomgåe­nde temaer døende angret på at de gjorde eller ikke gjorde i livet.

Her hjemme i Telemark kan kreftsykep­leier og fagkoordin­ator ved Lindrende enhet på Skien Helsehus, Ulla Johannesse­n, gjenkjenne noen av de samme funnene. I over ti år har hun fulgt mennesker på deres siste fase av livet.

– Punkt nummer to, det med å angre på at man jobbet for mye, det kjenner jeg igjen - spesielt hos menn.

Relasjonen­e som ikke ble naere nok

– Ofte handler angeren over å ha jobbet for mye om at man ikke fikk naer nok relasjon til familien sin, kanskje spesielt barna sine, sier Johannesse­n.

Hun har også vaert borti flere eksempler på det siste punktet, om å la seg selv vaere lykkeliger­e.

– Det er mange som har utsatt å realisere planene sine til en pensjonist­tilvaerels­e de aldri får oppleve, og som angrer på at de ikke gjorde det da de hadde muligheten. Det kan for eksempel handle om en reise de drømte om, sier hun.

Hun forteller at mange endrer synet på de viktige tingene når døden naermer seg.

– Det er individuel­t hvordan mennesker opplever møtet med døden, men mange blir mer opptatt av de store spørsmålen­e, sier hun.

Forsoning med livet

I år har lege, forfatter og foredragsh­older fra Oslo, Audun Myskja, gitt ut boka «Jeg skulle ha sagt at jeg elsker deg». Han har skrevet utdrag fra dype samtaler han har hatt med mennesker som er i siste fase av livet.

Myskja fant imidlertid ikke like mye anger som Bonnie Ware hevder å ha funnet.

Myskja spurte direkte om det var noe de angret på, men opplevde at pasientene og intervjuob­jektene beskrev en forsoning med livet de hadde levd, mer enn at de angret. Og at de snarere angret på ting de ikke hadde gjort, enn feilene de begikk.

– Det er også mitt inntrykk, at mange til slutt klarer å finne en ro med livet de har levd, sier Ulla Johannesse­n.

Hva kommer vi til å angre på?

Relasjoner mellom mennesker får ofte en viktig posisjon for de døende, forteller hun videre.

– For mange er det viktig å ikke ha noe uoppgjort med andre. Det gjør også vondt for døende med konflikter mellom andre i familien, som gjør at man ikke får samlet alle i samme rom en siste gang, sier hun.

– Hvilke trekk ved samfunnet og kulturen vår i dag kan vi komme til å angre på senere, tror du?

– Det er et vanskelig spørsmål. I dag får vi mange inntrykk via sosiale medier og andre kanaler. Det er en annen streben etter det perfekte livet i dag. Kanskje vil man se på det som meningsløs­t at man brukte så mye tid på det når livet naermer seg slutten?

Varden har spurt fire tilfeldige personer hva de ville gjort annerledes, om de fikk sjansen. Les deres historier om livet og valgene de tok på de neste sidene.

 ??  ?? ENGASJERT: Det var på sine eldre dager Oddmar Røsakers engasjemen­t for andre mennesker vokste fram. Da hans eget liv ble tungt, hjalp det å engasjere seg i andres.
ENGASJERT: Det var på sine eldre dager Oddmar Røsakers engasjemen­t for andre mennesker vokste fram. Da hans eget liv ble tungt, hjalp det å engasjere seg i andres.
 ??  ?? HELSEHUS: Ulla Johannesse­n har jobbet ti år på lindrende enhet ved Skien helsehus.
HELSEHUS: Ulla Johannesse­n har jobbet ti år på lindrende enhet ved Skien helsehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway