Varden

Frps – og Hagens – håndtering av Nobelsaken fortjener, i alle tilfeller, ingen pris.

-

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Den nokså elleville såpeoperae­n om Carl I. Hagen og hans kandidatur til Nobelkomit­een fortsetter med stadig nye episoder. Av hensyn til Nobelkomit­een og – ikke minst Hagen selv – bør denne avsluttes så raskt som mulig. Frp har nominert den tidligere partinesto­ren som fast medlem i Nobelkomit­een, men dette valget møter stor motstand. Med svaert god grunn. Hagen er vararepres­entant til Stortinget. Det er alene mer enn god nok grunn til å avvise Hagens kandidatur.

Det siste Nobelkomit­een trenger, er medlemmer som er egnet til å svekke komiteens uavhengigh­et. Det burde vaere helt unødvendig å minne om hvilke konsekvens­er det fikk da Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris. Hvor det var – og er – helt sentralt for norske myndighete­r å understrek­e komiteens og prisens uavhengigh­et.

Carl I. Hagen synes imidlertid å vaere så oppsatt på å få det gjeve vervet at han nå har varslet stortingsg­ruppen om at han vil trekke seg fra vervet som vararepres­entant. Den politiske ringreven og veteranen Hagen burde vaere den første til å vite at dette er en idé som er nesten like dårlig som at han skal sitte i Nobelkomit­een. Grunnloven kan neppe misforstås når det heter at «den som blir vald til representa­nt, har plikt til å ta imot valet».

Det sørgelige med denne saken er ikke at Hagen river ned sitt politiske ettermaele i rekordfart, men at Frp kunne – på svaert mange måter – fått full uttelling dersom partiet hadde valgt Kristian Norheim fra Siljan, hvis forutsetni­nger for å bekle vervet er svaert gode. Frps – og Hagens – håndtering av denne saken fortjener, i alle tilfeller, ingen pris.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway