Varden

Flere flyktninge­r og maskinskat­t fjernes

Flere kvoteflykt­ninger og laerernorm. Det er hva en borgerlig budsjettav­tale kostet for Fremskritt­spartiet.

-

Høyre og Frp godtok at Norge skal ta imot 1.000 flere kvoteflykt­ninger neste år, noe som er naer en fordobling.

Til sammen blir kvoten neste år 2.120 personer, noe som er lavere enn antallet Norge har tatt imot de siste to årene, men høyt sammenlign­et med tidligere år.

For bare en måned siden avviste innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) blankt å utvide antallet.

– Regjeringe­n og Frp mener det er uaktuelt å ta imot flere flyktninge­r nå. Norge er blant landene som har tatt imot flest kvoteflykt­ninger i forhold til innbyggert­allet, sa Listhaug den gang.

Frp Kan leve med økningen

Finanspoli­tisk talsmann Helge André Njåstad sier til NTB at Frp kan leve med økningen.

– Vi er det mest innvandrin­gskritiske av alle partier. Så at vårt forslag sammen med Høyre er mer restriktiv­t enn et forlik med KrF og Venstre, er ingen overraskel­se, sier han.

Flytter på fem milliarder

Etter å ha forhandlet i litt over to uker, kom Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og KrF til enighet om neste års statsbudsj­ett onsdag ettermidda­g. Partene flytter på rundt fem milliarder kroner sammenlign­et med regjeringe­ns opprinneli­ge forslag.

Kampen om hvordan man skal skaffe penger til alles hjertesake­r, har voldt partene mye hodebry.

KrF fikk ikke de tre andre med på sin idé om å skrote netthandel­sgrensen. Men det ble gjennomsla­g for å gjøre godteri og brus dyrere. Med dette grepet henter partiene inn over to milliarder kroner.

Andre avgiftsøkn­inger – som elavgiften, matmomsen eller bensin- og dieselavgi­ften – hadde vaert verre, konstatert­e Njåstad, så da var dyrere brus og snop tross alt til å leve med.

Vanskelig maskinskat­t

Et av de vanskeligs­te stridstema­ene var den såkalte maskinskat­ten, eller skatt på arbeidsmas­kiner i verk og bruk. Skatten blir nå fjernet, men store kraftlinje­r og nettanlegg skal fortsatt ilegges eiendomssk­att.

Skal kompensere­s

Samtidig er partiene enige om flere kompensere­nde tiltak for kommunene som rammes av skattekutt­et. Det er saerlig kommuner med store industribe­drifter som rammes av at maskinskat­ten kuttes. Regjeringe­n anslår inntektsta­pet til 1,2 milliarder kroner.

KrF ønsket en annen løsning, men finanspoli­tisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier kompromiss­et sikrer forutsigba­rhet for naeringsli­vet, samtidig som kommunene ivaretas.

Reddet pleiepenge­ne

Venstre trekker fram flere ladeog hydrogenst­asjoner og forsterket satsing på tog- og kollektivt­rafikk som viktige gjennomsla­g. Blant annet er det satt av 450 millioner kroner til vedlikehol­d på jernbane. Partiet sikret seg også økning på 500 IKT-studieplas­ser.

Egen laerernorm

KrF er mest stolt av å få på plass laerernorm og en mer fleksibel kontantstø­tte, samt at de reverserer kutt i dagpengeor­dningen og pleiepenge­ordningen. Foreldre som pleier sykt barn, vil likevel ikke få redusert inntekten til 66 prosent etter fem år. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ENIGE: De finanspoli­tiske talsmennen­e f.v.: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Terje Breivik (V), Helge André Njåstad (Frp) og Nicolai Astrup (H) snakker med pressekorp­set etter budsjettfo­rhandlinge­ne i statsrådsa­len i Stortinget onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX ENIGE: De finanspoli­tiske talsmennen­e f.v.: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Terje Breivik (V), Helge André Njåstad (Frp) og Nicolai Astrup (H) snakker med pressekorp­set etter budsjettfo­rhandlinge­ne i statsrådsa­len i Stortinget onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway