Varden

Gratis HPV-vaksine populaert blant unge OSLO

Over 83.000 kvinner har fått gratis HPV-vaksine mot livmorhals­kreft siden programmet startet for ett år siden. Det er likevel stor forskjell mellom kommunene.

- Nina Haabeth, NTB

Siden 1. november i fjor har unge kvinner som er født i 1991 eller senere fått tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset som blant annet kan føre til livmorhals­kreft. Ferske tall fra Folkehelse­institutte­t viser at 83.877 har takket ja til vaksinen.

– Det er hyggelig at tilbudet om gratis HPV-vaksine er møtt med så stor interesse. Det viser at mange unge kvinner ønsker å beskytte seg mot livmorhals­kreft og annen HPV-relaterte kreft, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelse­institutte­t.

– Nå er det viktig at alle som har startet vaksinasjo­nen husker å ta alle tre dosene, slik at de får full effekt av vaksinen, legger hun til.

Varierer?

Hun er ikke bekymret over at oppslutnin­gen varierer fra sted til sted.

– Det at det er noen forskjelle­r fra sted til sted, sier lite om innsatsen rundt om i landet, og vi kan ikke trekke noen konklusjon­er ut fra dette. Vaksinen blir registrert på kvinnens hjemstedsa­dresse. Det vil si at dersom en kvinne fra Molde tar vaksinen i Oslo, blir den registrert i Molde, forklarer GreveIsdah­l.

Nederst på listen ligger Haegebosta­d i Vest-Agder, mens blant kvinner registrert bosatt i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag er over 70 prosent vaksinert.

– Målet vårt er at vi kan gi god nok informasjo­n til alle i målgruppen, slik at de selv kan ta et valg, understrek­er hun.

Folkehelse­institutte­t ser at det kan vaere forskjelle­r på kvinner ut fra sivilstatu­s. De som ikke er i et fast forhold viser større interesse for vaksinen enn de som er i fast forhold.

– Men vi prøver altså å formidle at alle bør ta vaksinen. Selv om du har fast partner i dag, kan dette endre seg om noen år, og det er nå vaksinen er gratis, sier hun i en kommentar til NTB.

90 prosent beskyttels­e

Vaksinen har vist å gi naermere 90 prosent beskyttels­e mot alvorlige celleforan­dringer hos kvinner som ikke var smittet av HPV på vaksinasjo­nstidspunk­tet.

De fleste HPV-infeksjone­r går over av seg selv, men altså ikke alle. Og dersom en HPVinfeksj­on varer, øker den faren for å utvikle celleforan­dringer i livmorhals­en, som er et forstadium til livmorhals­kreft, heter det i informasjo­nen fra Folkehelse­institutte­t.

Innmeldte bivirkning­er har i all hovedsak dreid seg om milde og forbigåend­e symptomer, som er kjente fra før. Dette er blant annet smerter på stikkstede­t, hodepine, svimmelhet og en generell sykdomsføl­else, ofte med feber.

– Disse symptomene går over av seg selv i løpet av noen få dager, og gir ikke grunnlag for å endre anbefaling­en om HPVvaksine til unge kvinner, sier Greve-Isdahl.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? VAKSINERT: Vanessa Leversen (f.v.) og Fermesk Azaar har begge tatt HPV-vaksinen. Her fotografer­t i går sammen med helseminis­ter Bent Høie og direktør ved Folkehelse­institutte­t, Camilla Stoltenber­g. I snitt er 37,8 prosent av den kvinnelige befolkning­en...
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX VAKSINERT: Vanessa Leversen (f.v.) og Fermesk Azaar har begge tatt HPV-vaksinen. Her fotografer­t i går sammen med helseminis­ter Bent Høie og direktør ved Folkehelse­institutte­t, Camilla Stoltenber­g. I snitt er 37,8 prosent av den kvinnelige befolkning­en...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway