Varden

Takk for retten til fritt behandling­svalg

- Roar R. Busk

Joda, alle har rett til å mene så mye. Men når LO Telemarks fylkeskonf­eranse mener at fritt behandling­svalg fører til overbehand­ling av «lettere lidelser» så tror jeg de vet lite om realiteter.

At sykehusdir­ektøren er bekymret for sine budsjetter er forståelig, for det er hans jobb. Min historie er sikkert ikke så veldig spesiell, men du verden så plagsomt det var å gå med en smertefull lidelse i over to år.

Det ble mange inngrep ved Sykehuset Telemark, uten noen positiv effekt. Smertene bare tiltok. Via bekjente fikk jeg vite at det ble oppnådd gode resultater ved Sykehuset Innlandet på Hamar. Jeg tok dette opp med lege/sykepleier ved gastrokiru­rgisk avdeling, uten saerlig respons.

Omsider ga de oppåkurere­megiSkien,ogsendte meg til A-hus på Lørenskog. Fikk time etter tre måneder, og legen mente de skulle klare dette. Noen uker senere kontaktet jeg A-hus og fikk melding om at jeg ikke kunne regne med å komme inn før utpå høsten en gang. Inntakskon­toret nevnte at det kunne vaere mulighet ved Sykehuset Innlandet Hamar dersom jeg var villig til å benytte meg av fritt sykehusval­g. Det var det jeg hadde bedt om et år tidligere.

Enmånedsen­ere møtte jeg opp på Hamar. Et sykehus jeg i ettertid ikke kan få fullrost for både profesjona­litet og pasientple­ie. Her har Skien noe å laere. Etter en del turer og inngrep ved Sykehuset Innlandet er lidelsen kurert og jeg kan igjen leve et normalt liv.

Jeg har overhode ingen dårlig samvittigh­et etter å ha belastet det lokale sykehus’ budsjetter. Privat eller offentlig behandling­stilbud er helt sekundaert. Hadde kirurgene i Skien innsett at det fins bedre alternativ andre steder så hadde nok belastning­ene blitt mindre på det aktuelle budsjettet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ?? VALGTE VEKK SKIEN: Det sykehuset i Skien ikke klarte, fikk artikkelfo­rfatteren ordnet på Hamar.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX VALGTE VEKK SKIEN: Det sykehuset i Skien ikke klarte, fikk artikkelfo­rfatteren ordnet på Hamar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway