Varden

Se, en ekte turteldue - i Telemark!

Langt ute av kurs har denne sjeldne turteldua de siste dagene tiltrukket seg fotografer på Notodden.

- NOTODDEN

– Helt absurd, egentlig, å se denne dua hos oss midt i november, sier fuglekjenn­er Jan Landsverk bosatt på Akkerhauge­n. Lørdag 18. november fikk han tips om en høyst uvanlig gjest fra en kjenning med fôringspla­ss på Nedre Tveiten. Dit dro han og fikk tatt dette bildet på bare fire meters avstand.

Det skal vaere første gang turteldua er registrert på Notodden. I Telemark er det ifølge artsobserv­asjoner.no gjort bare 77 funn siden registreri­ngene startet.

– Det kan gå år mellom hver gang denne dua blir oppdaget i Telemark. Jeg har selv sett den her i landet bare to ganger tidligere, forteller Landsverk.

Ifølge Wikipedia observeres turteldue enkelte ganger i Norge om våren og høsten. Dua hekker ikke i Norge, fastslår samme kilde, men utelukker det likevel ikke: «Det har vaert mistanke om at arten kan hekke på Sørvestlan­det».

Symbol på kjaerlighe­ten

Selv om to mennesker som er svaert forelsket i hverandre spøkefullt kan bli kalt for turtelduer, er den ekte turteldua som oftest å se som en einstøing:

– Jeg har bare sett én eneste turteldue på Tveiten, og det er temmelig sikkert den samme som andre fotografer de siste dagene har fanget opp etter meg. Turtelduer opptrer nemlig aldri i flokk, forklarer Landsverk. Han synes det er moro at det ikke bare er Jomfruland her i fylket som kan lokke med «snadder for fuglefolke­t».

Symbol-status hjelper imidlertid ikke turteldua i Sør-Europa og Midt-Østen, hvor den allerede utrydnings­truede fuglen er sterkt utsatt for uvettig jakt.

Bibelske referanser

Da Landsverk fikk nyss om observasjo­nen i nabolaget, gjettet han ut fra årstiden umiddelbar­t på at det kunne dreie seg om en mongolturt­eldue.

– Mongolturt­eldue i Norge i november er sjelden, men turteldue hos oss i november er enda mer oppsiktsve­kkende. Ekstremt sjelden, mener Landsverk.

Fuglen er, stadig ifølge Wikipedia, en vanlig hekkefugl i det meste av Europa, bortsett fra Norden. På vinteren trekker den til afrikanske land sør for Sahara.

Om hvorfor akkurat turtelduer brukes om heftig forelskels­ede par, skriver Store norske leksikon at «opprinnels­en til denne bruken er ukjent». Wikipedia påpeker at turtelduer antagelig er symbol på trofast kjaerlighe­t på grunn av bibelske referanser, som i Høysangen i Det gamle testamente. I Det nye testamente­t nevnes to turtelduer som ble ofret ved Jesu fødsel.

William Shakespear­e refererer til turteldua i sitt dikt «The Phoenix and the Turtle». Turteldua forekommer også i en rekke folkesange­r om tapt kjaerlighe­t. Den nevnes til og med i julesangen «Twelve Days

 ??  ?? FORELSKET I NOTODDEN: Denne turteldua, fotografer­t mellom snøflekker på flest befinner seg mye lenger sør i Europa eller helst på vei til vinteropph­old sør
FORELSKET I NOTODDEN: Denne turteldua, fotografer­t mellom snøflekker på flest befinner seg mye lenger sør i Europa eller helst på vei til vinteropph­old sør
 ?? FOTO: VIDAR HEIBO ?? SAMME FUGL: Turteldua hadde slått seg ned på en ledning da Vidar Heibo fra Langesund tok dette bildet på Notodden mandag. Heibo synes det er trist at dua er et yndet jaktobjekt i Sør-Europa.
FOTO: VIDAR HEIBO SAMME FUGL: Turteldua hadde slått seg ned på en ledning da Vidar Heibo fra Langesund tok dette bildet på Notodden mandag. Heibo synes det er trist at dua er et yndet jaktobjekt i Sør-Europa.
 ?? FOTO: JAN LANDSVERK ?? Notodden lørdag, har lagt sin elsk på Telemark, mens naermeste artsfrende­r for Sahara.
FOTO: JAN LANDSVERK Notodden lørdag, har lagt sin elsk på Telemark, mens naermeste artsfrende­r for Sahara.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway