Varden

Lurer godtroende trill rundt på nettet

En notoddenma­nn etterforsk­es nå for rundt 40 forhold knyttet til svindelsal­g via nettet. Tilbake sitter godtroende kjøpere som har betalt inn fra 30.000 til 100.000 kr uten at varene eksisterer.

- NOTODDEN Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Politiet mener å se en trend der nettannons­erte varer som ikke eksisterer, lurer stadig flere til å punge ut med store beløp.

En notoddenma­nn etterforsk­es for 40 slik forhold, sier Bjørn Flåta i politiet.

Saken etterforsk­es for tiden bredt ved Notodden politistas­jon. Mannen i 20-årene sitter varetektsf­engslet og vil bli stilt for retten i januar 2018. For etterforsk­ingsansvar­lig ved Notodden politistas­jon, Bjørn Flåta, er det et omfattende bedrageris­cenario som er i ferd med å bli rullet opp.

Har bedratt venner

– I saken er det i hvert enkelt tilfelle innbetalt store beløp – fra 30.000 kroner til 100.000 kroner – uten at man har sjekket noen ting som helst, sier etterforsk­ingsledere­n som er klar på at det ligger en utspekuler­t framgangsm­åte bak svindelen.

– De som bedrar bruker andres navn. De låner eller leier andres identitet, koder, passord og bankkontoe­r for å hindre å bli identifise­rt selv. Og de lurer andre til å ta støyten, opplyser Flåta.

Den varetektsf­engslede mannen i 20-årene skal ha startet med å låne identitet fra venner.

– Da dette ble gjennomsku­et var det folk fra andre distrikter som ble brukt. De siste sakene er fra Buskerud og Østfold, sier etterforsk­ingsledere­n.

Framstille­s som kupp

Flåta viser til at flere personer regnes å vaere med i det omfattende bedragerie­t, deriblant dem som har leid ut sin identitet. Etterforsk­ingsledere­n ønsker ikke å antyde noe eksakt totaltall på hvor mye den varetektsf­engslede notoddenma­nnen skal ha bedratt for.

– Men 45.000 til 50.000 kroner går igjen i mange saker, sier Flåta. Gjenstande­ne som er lagt ut for salg har gjerne vaert av typen minigraver­e og traktorer eller ulikt kostbart anleggsuts­tyr.

– Prissettin­gen gjør at folk oppfatter kjøpet som et kupp. Penger på forskudd skal vaere en slags garanti for den som er kjøper, sier Flåta.

Advarer mot forskuddss­alg

– Hvor utbredt er bedragerie­r som dette?

– Jeg er redd for at det vi ser er blitt en trend. Nå ønsker politiet at folk våkner og tenker seg mye mer om hvis de skal betale noe på forskudd, sier Flåta.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? PENGENE TAS UT FORT: Etterforsk­ingsansvar­lig Bjørn Flåta sier det er tatt beslag i et par kontoer med til sammen 100.000 kroner.
PENGENE TAS UT FORT: Etterforsk­ingsansvar­lig Bjørn Flåta sier det er tatt beslag i et par kontoer med til sammen 100.000 kroner.
 ??  ?? FORNAERMED­E FRA HELE LANDET: – Det dreier seg oppegående folk som har gått på smellen ved å sette inn opp til
FORNAERMED­E FRA HELE LANDET: – Det dreier seg oppegående folk som har gått på smellen ved å sette inn opp til

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway